Out in the open un TC molt necessari per persones que es troben en una situació difícil

Puedes cerrar todas las bibliotecas si quieres, pero no hay barrera, cerradura, ni cerrojo que puedas imponer a la libertad de mi mente.

Virginia Woolf

Amb aquesta contundent afirmació categòrica Virginia Woolf definia la seva personalitat, el seu singular pensament i la seva filosofia personal. Woolf, per a mi, és una de les millors escriptores de la literatura universal. Una Senyora amb totes les lletres que va revolucionar un segle i una societat tant elitista i classista com la que regnava en el seu moment al poderós Regne Unit de la Gran Bretanya.

Woolf, era públicament coneguda com a feminista, bisexual, bipolar i sovint una dona avançada al seu temps. Entre les seves obres, es destaquen; La Senyora Dalloway, Els Anys, Al Far, Una càmbra pròpia, Tres guinees, Orlando, Flush i un llarg etcètera d’obres que van marcar una generació.

 

Un dia qualsevol, tot parlant amb uns companys, vaig sentir el meu dispositiu mòbil. Vaig decidir mirar què era el timbre que sonava, i ‘PUM’, un correu electrònic en el qual s’informava envers la meva persona que havia estat seleccionat per participar en un TC de llarga durada a Riga (Letònia) sobre el moviment LGBT+ durant deu dies el mes de setembre. Sense pensar-ho,  vaig acceptar la proposta i al cap d’un mes ja era a port.

‘Out in the Open’, com el propi nom indica, va ser un TC enfocat a l’aire lliure, i no em podria haver agradat més. Una setmana on la col·lectivitat, l’amistat, la confiança i el treball en equip va ser totalment necessari per poder desenvolupar totes les competències amb la màxima eficiència possible.

Les activitats que es preparar van ser vàries, assolint reptes, portant a les persones a pensar de manera col·lectiva, conjunta i sempre amb els millors valors per davant de tot. Escalar una paret, travessar cordes a dos metres d’alçada, creuar rius i passar per llocs impossibles van ser alguns dels reptes.

D’alguna manera, aquest TC, volia convidar a pensar com de complicat pot ser per algunes persones ‘la sortida de l’armari’ i com n’és d’important tenir persones que t’ajudin, t’escoltin i et proporcionin suport en moments que puguin ser durs. Un paral·lelisme entre activitats de risc i situacions complicades a nivell vital i ajudar a la reflexió quan realment és necessari en un món i segle que està evolucionant a passos de gegant.

Mentre la setmana seguia el seu curs, al cap de cinc dies (divendres), vam preparar unes activitats per a adolescents d’ESO i Batxillerat d’un institut de Riga perquè poguéssim prendre consciència sobre el món LGBT i conjuntament poguéssim tots parlar obertament d’aquest tema sense tabús. Activitat que va ser molt enrquidora en una societat post-soviètica que avança amb una velocitat gairebé difícil d’assimilar.

El S.XXI comença a portar canvis molt ràpids, i les generacions que venen, viuran aquest món canviant com cap segle de la història de la humanitat.

Al desembre hi tornem, aquesta vegada però, per fer un estudi més teòric i no pràctic. Estic més que il·lusionat per poder dur a terme aquesta segona part del TC que m’espera en ple pont de la Constitució en un país gelat que em donarà un aire fresc abans d’acabar l’any i de viure el Nadal amb la màxima intensitat possible.

Al final de la setmana entre l’equip de joves i formadors vam decidir reflexionar sobre la setmana, i jo vaig compartir els meus sentiments i pensaments respecte a Virginia Woolf i com aquesta setmana a l’igual que l’escriptora m’havien marcat.

Vaig arribar a la conclusió que les meves emocions havien estat a flor de pell en tot moment i que havia pogut conèixem una mica més.

Hi tornaria, avui, demà i l’any que vé. Un TC molt necessari per persones que es troben en una situació difícil que potser una mica d’ajuda no els aniria malament.

Marcel.