Preguntes Freqüents

Aquí trobaràs materials que et poden ser d’utilitat, així com resposta a dubtes i preguntes freqüents.

Voluntariat

Per què la FCV promou el voluntariat? Perquè podem esmentar milers de raons per promoure el voluntariat. Segueix llegint…

Val la pena realitzar un voluntariat? Ser voluntari/a és una oportunitat per socialitzar-se i fer amistats; per desenvolupar nous interessos i inquietuds i per guanyar experiències útils per un futur professional. Segueix llegint…

Per què la FCV promou el voluntariat juvenil de forma prioritària? Perquè considera que el voluntariat realitzat per persones joves té sempre un valor afegit, per les entitats, pel conjunt de la societat i pels propis joves. Segueix llegint…

Quins són els elements d’èxit del voluntariat educatiu? La FCV dota els seus programes de voluntariat/servei voluntari d’una dimensió d’aprenentatge emprant els mètodes de l’educació no reglada. Segueix llegint…

Vols fer un voluntariat i no saps per on començar? Perquè tothom ha de tenir l’oportunitat de ser voluntari/a  i de realitzar accions amb un impacte positiu en el seu entorn. Segueix llegint…

Educació no formal

Quines són les diferències entre la formació reglada i la formació no reglada? Una definició de la formació no reglada-FNR: “Tota activitat formativa, organitzada i sistemàtica, realitzada fora del marc de l’àmbit oficial, per facilitar determinades classes d’aprenentatge a subgrups particulars de la població”. Segueix llegint…

Intercanvis Juvenils i Cursos de Formació

Què és un intercanvi juvenil? Un intercanvi juvenil és una mobilitat que pot durar entre 5 i 21 dies que enfoca un tema cultural a través d’activitats no formals d’aprenentatge (tallers, jocs, simulacions, etc.). Els intercanvis poden tenir lloc en qualsevol país que participa en programa Erasmus+ i reuneixen participants de diversos països.

Qui pot participar? Els intercanvis juvenils es dirigeixen als joves d’entre 18 i 25 anys (a excepció del cap de grup, de manera que el límit d’edat és 35 anys) interessats en els temes de l’intercanvi. Es requereix un nivell bàsic d’anglès. Més informació aquí.

Què és un curs de formació? Un curs de formació és una mobilitat que pot durar entre 2 dies i 2 mesos, que enfoca un tema de formació professional a través d’activitats no formals d’aprenentatge (tallers, jocs, simulacions etc.). Poden tenir lloc en qualsevol país que participa en el programa Erasmus+ i reuneixen participants de diversos països. Es requereix un nivell avançat d’anglès.

Qui pot participar? Els cursos de formació van dirigits a joves entre 18 i 35 anys que actualment siguin, o hagin estat, membres actius d’entitats no lucratives i del tercer sector, voluntaris o assalariats, amb interès a desafiar al seu treball i estils de vida. Més informació aquí.

Per què participar en projectes de mobilitat? • És una experiència no formal d’aprenentatge intercultural i creixement personal • Contribueix al desenvolupament de les competències, tant a nivell personal com professional • Fomenta l’establiment de nous socis i l’intercanvi d’experiències.

Quines són les condicions per participar? Per participar cal mirar els projectes que estan oberts i seleccionar un que realment sigui del teu interès. Després pots escriure un correu electrònic al nostre responsable de mobilitat i expressar la teva motivació a participar. Totes les despeses de la teva participació estan coberts per la Comissió Europea incloent: transport i materials durant l’activitat, allotjament, dietes i viatge internacional.
*El viatge internacional (anada i tornada) serà cobert en funció dels km i segons el calculador de distància del Programa. El/la participant només haurà de cobrir part de les despeses de viatge, en cas de superar el pressupost establert.

Quina diferència hi ha entre intercanvis i cursos de formació? La principal diferència entre aquests 2 programes és que els intercanvis tracten temes d’intercanvi cultural i els cursos de formació enfoquen més temes de desenvolupament professional. En els intercanvis poden participar joves només d’entre 13 i 30 anys, mentre que en els cursos de formació no hi ha límit d’edat. També els intercanvis estan oberts per un ventall molt ampli de joves, mentre que els cursos de formació van dirigits, principalment, a persones que treballen en entitats del tercer sector.

Servei de Voluntariat Europeu

Què és el Servei de Voluntariat Europeu (SVE)? El Servei Voluntari Europeu (SVE) és un programa de la Comissió Europea en el marc del Programa Erasmus +.  El SVE ofereix l’oportunitat de conèixer altres maneres de viure, cultures i idiomes, i formar-se a través d’una educació no formal en una entitat d’un país europeu. És una mobilitat de llarg termini, que suposa fer una estada de treball voluntari d’un mínim de 2 setmanes a un màxim de 12 mesos.

Qui pot participar? El Servei de Voluntariat Europeu (SVE) va dirigit a tots els joves d’entre 17 i 30 anys.

Es pot realitzar més d’un SVE? Es pot fer només un SVE de llarga durada (de 2 a 12 mesos) un cop a la vida. Pots però, fer primer un de curta durada (de 2 setmanes a 2 mesos) i després fer un altre de llarga durada sempre i quan, la suma dels dos no superi els 12 mesos.

Què s’ofereix al voluntari?Suport personal: Per prevenir i superar qualsevol dificultat que pogués sorgir en la vida personal del voluntari, •Formació EVS (a la sortida, a l’arribada, avaluació intermitja, avaluació final) • Formació lingüística (llengua oficial del país de destinació). Amb el nou programa Erasmus + aquesta podrà ser en línia. • Allotjament • Manutenció • Viatge al país de destinació (anada i tornada) • Transport local • Diners de butxaca • Visat (si cal) • Certificat (Youthpass)
*El viatge internacional (anada i tornada) serà cobert en funció dels km i segons el calculador de distància del Programa. El/la voluntari/a només haurà de cobrir part de les despeses de viatge, en cas de superar el pressupost establert.

Què s’ha de tenir en compte abans de fer una aplicació? Abans de fer una aplicació per a qualsevol tipus de mobilitat cal pensar sobre el teu interès pel projecte, la teva disponibilitat i el teu desig de participar. Un cop has estat seleccionat i has confirmat la participació, cal respectar el compromís.

Quin és el primer pas? El primer pas cap al teu SVE és trobar un projecte que t’agradi. Quan estàs totalment convençut que vols participar en aquest projecte, pots començar el procés d’aplicació. Important! No busquis només un projecte que t’agradi, sinó molts més. Hi ha molta gent que està interessada en realitzar un SVE i de vegades costa trobar projectes disponibles. Fes-te una llista per tenir tots els projectes als quals has contactat sota control.

En quins àmbits es poden efectuar projectes? • Medi ambient • Art i cultura • Animació per nens, joves i/o persones grans • Esports • Activitats de temps en el lleure • Promoció d’activitats europees • Altres

He trobat diversos projectes que m’agraden, i ara què? El que cal fer és contactar amb les organitzacions d’acollida dels projectes que us interessin i sol•licitar informacions com: si estan buscant voluntaris, (o quan obrirà el procés de selecció) quan començaria el projecte, per quant de temps, etc. I adjuntar el vostre CV i carta de motivació.

Què cal preparar per a l’aplicació? CAL PREPARAR UN CV + CARTA DE MOTIVACIÓ, que expliqui el perquè és important fer aquesta experiència per a vosaltres, quines expectatives, interessos, competències, relacionades amb el projecte teniu, etc. Com es tracta d’una oportunitat europea recomanem fer el Currículum en format Europass i una carta de motivació creativa. Han de ser els dos en anglès (o en l’idioma del país del projecte).

Com es fa un bon currículum? Consells per al currículum: Recorda emfatitzar totes aquelles activitats que hagis realitzat com a voluntari anteriorment. No et preocupis pel nivell d’idiomes, normalment els projectes no requereixen un nivell d’idioma previ. *europass.cedefop *cv-resume.org Important! Tant per preparar el currículum com la carta de motivació, la Fundació Catalunya Voluntària organitza sessions formatives Europass. Segueix les notícies i apunta’t!

Com es fa una bona carta de motivació? Consells per a la carta de motivació: Pensa en la gent que tria als voluntaris. Què és el que et fa a tu diferent dels altres? Per què ets tu el que mereix ser seleccionat? Es recomana fer una carta personalitzada per a cada projecte, pots tenir un model, però que es noti almenys que has llegit de què tracta el projecte en qüestió! Important! Potència la teva creativitat! Fes la carta de motivació amb un format informal: posa colors, afegeix fotos… separa el text amb preguntes (ex. Who I am? What are my motivations? My experience as volunteer, etc.)

Quant dura el procés de selecció? Depèn. Algunes vegades pot durar menys algunes vegades més. Hi ha casos que en un mes es poden fer tots els tràmits i estar llest per marxar (generalment si el projecte en el qual has estat seleccionat ja està aprovat), i hi ha altres casos que el procés dura més de 6 mesos (si t’han seleccionat abans de saber si el projecte ha estat aprovat o no). Depèn del compromís del candidat, de l’organització d’acollida i de la d’enviament, i, de les dates del projecte.

Quantes convocatòries hi ha durant l’any? Normalment hi ha 3 convocatòries. Les convocatòries són (tanquen): • 17 de març (per a projectes que comencin entre el 17 de juny i el 31 de desembre) • 30 d’abril (per a projectes que comencin entre l’1 d’agost i el 28 de febrer) • 1 d’octubre (per a projectes que comencin entre l’1 de gener i el 30 de setembre) Això vol dir que almenys dues setmanes abans de la convocatòria (de vegades una, de vegades dies) alguna organització ha d’haver-te seleccionat com el voluntari del seu projecte (hauries d’haver trobat entitat d’acollida).

Què passa si l’organització d’acollida no respon? Si les organitzacions d’acollida no et responen, és hora de trucar i preguntar per la persona que porta el SVE per investigar si el projecte està disponible. Si ni el mail ni el número de telèfon funcionen, oblida el projecte – ja no existeix.

Quin és el proper pas després de rebre una resposta positiva d’un projecte? Quant et donin una resposta positiva d’un projecte, posa’t en contacte amb nosaltres per a què preparem els documents. A partir d’aquest moment l’organització podrà presentar el projecte a la seva Agència Nacional / Comissió Europea (la que decideix si concedir la subvenció o no) amb el teu nom i les nostres dades com a organització d’enviament.

Quines són les dades d’enviament de la Fundació Catalunya Voluntària? Dades de contacto de la Fundació Catalunya Voluntària com entitat d’enviament:
*Contact Person: Lorena Gaona 
*Email: comunicacio@catalunyavoluntaria.cat
*IE Ref: 2013-ES-41
*PIC: 948208272

Més Informació

Com puc rebre més informació? Pots rebre més informació sobre aquests programes, participant a les sessions formatives dels dimecres (normalment de 17h a 18h), que s’organitzen a l’oficina de la Fundació Catalunya Voluntària, a la Casa del Mar c/Albareda 1-13, 2n pis, Barcelona. Cal confirmar assistència. També pots escriure un email a: comunicacio@catalunyavoluntaria.cat que procurarem respondre el més aviat possible.