Del 29 d’abril al 4 de maig ha tingut lloc, a Vilanova i la Geltrú i a Barcelona, el I Fòrum Internacional ‘Voluntariat en el món àrab – Reptes i oportunitats’, organitzat per la Fundació Catalunya Voluntària-FCV i realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de crear noves oportunitats de voluntariat, de mobilitat i d’aprenentatge intercultural.

Durant el fòrum es va treballar per crear una estructura que, ben aviat, permeti realitzar nous projectes de voluntariat, d’intercanvi i de formació, i que reforci la col·laboració entre la societat civil d’Europa i dels països àrabs. A més, la trobada també ha fet possible d’identificar alguns dels reptes comuns en els països àrabs així com diverses oportunitats de col·laboració.

Després dels primers dies del Fòrum, dedicats a tallers, presentacions i reunions de treball, els participants van desplaçar-se de Vilanova i la Geltrú a Barcelona per presentar, a l’esdeveniment ‘Fes un Voluntariat en el món àrab’, quatre iniciatives de voluntariat a Tunísia, Líban i Kuwait. Divendres 3 de maig, últim dia del Fòrum, el grup va ser convidat al Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú pel Sr. Jordi Medina, regidor de Joventut, Desenvolupament econòmic i Turisme de la ciutat, abans de realitzar una visita guiada al Museu Victor Balaguer.

La trobada ha significat un primer pas per afavorir una col·laboració estable entre entitats de voluntariat dels dos territoris, a un costat i a l’altre del Mar Mediterrani. També ha servit per conèixer les diferents iniciatives i per començar a treballar conjuntament, amb la finalitat d’assolir objectius comuns, com són la promoció i la institucionalització del voluntariat com a eina per al desenvolupament personal i per a l’empoderament juvenil, tot generant efectes positius en la societat.

No ha estat fàcil organitzar l’activitat, sobretot a causa de les dificultats per l’obtenció dels visats. Tot i així, s’han assolit els objectius del fòrum, gràcies al compromís i contribucions dels nostres col·legues, representants d’entitats de voluntariat d’Egipte, Líban, Kuwait, Tunísia, el Marroc i Síria, i a l’equip internacional de la FCV, coordinat per Lluc Martí.

Si vols formar part del Secretariat del fòrum, si vols ajudar-nos realitzant tasques com a intèrpret d’àrab o vols rebre més informació sobre el fórum i sobre les oportunitats de voluntariat en els països àrabs, no dubtis en enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat.