Del 16 al 20 d’octubre va tenir lloc a Augsburg, Alemanya, la 26ª Conferència Mundial del Voluntariat, amb la participació de prop de 700 delegats de totes les regions del món, organitzada per International Association for Volunteer Effort-IAVE i acollida pel Centre de Voluntariat d’Augsburg, amb el títol ‘Our Responsibility for the Global Future’.

La conferència suposa la trobada de dirigents, treballadors/es i voluntaris/es d’entitats no lucratives i no governamentals, centres nacionals de voluntariat, organitzacions internacionals, instituts de recerca i representants de programes de voluntariat corporatiu i universitari de més de 60 països.

Participar permet conèixer iniciatives de voluntariat que assoleixen èxits rellevants també des d’una perspectiva global (en el marc de l’agenda 2030 i dels objectius de desenvolupament sostenible) i com, tot i les diferències entre societats i indrets, els valors de la solidaritat, compromís,  participació i reciprocitat són un element clau pel desenvolupament social, econòmic, cultural, així com per a la construcció de societats més sostenibles i cohesionades, allà on poden portar-se a la pràctica.

La conferència ha comptat amb la participació de la Sra Kylee Bates, presidenta mundial de IAVE, el Dr Kurt Gribl, alcalde d’Augsburg, el sr. Gerd Muller, Ministre de desenvolupament i de cooperació internacional del Govern d’Alemanya, el Dr, Dhananjayan Sriskandaraha, secretari general de CIVICUS, el Sr. Olivier Adams director de Voluntariat de Nacions Unides,  el jove alemany Felix Finkbeiner, líder de la campanya “Plant for the Planet” o destacats líders d’entitats juvenils com, per exemple, Un Techo por Colombia o Afghans for Progressive Thinking, entre molts altres.

La conferència ha estat l’ocasió perfecte per retrobar-nos amb directius i representants d’entitats membres de IAVE dels 5 continents, del Centre Europeu del Voluntariat i d’altres entitats amb les quals la FCV col·labora, així com per conèixer i crear noves relacions amb altres entitats i institucions.

Alguns dels moments més destacats van ser la lectura de les conclusions de la Conferència Mundial de Joves, l’exercici de prospecció del futur i com aquest afectarà el sector del voluntariat, el lliurement de premis al millor programa de Voluntariat Corporatiu per part del Global Corporate Volunteer Council-GCVC, la reunió de membres de IAVE o el moment de l’anunci de la ciutat que acollirà la propera conferència mundial de IAVE, l’any 2020: Abu Dhabi, als Emirats Àrabs, on es celebrarà els 50 anys de l’organització internacional que va promoure la Declaració Universal del Voluntariat i la celebració del Dia internacional de les persones voluntàries el 5 de desembre.

Com ja és pràcticament una tradició, la FCV contribueix amb el seu granet de sorra en la construcció d’una agenda global  per a la promoció i desenvolupament del voluntariat, des d’una visió global i de país, enfortint la promoció internacional de Catalunya, afavorint l’intercanvi d’informació i de coneixements i la creació de noves associacions en l’àmbit internacional entre les entitats de voluntariat catalanes i d’arreu del món.

Lluc Martí, coordinador del programa ‘Voluntaris Actius’ de la FCV , aquest cop va moderar una de les sessions, dedicada al voluntariat juvenil, amb el títol ‘ Young Citizens in Action’ os van presentar-se iniciatives de lideratge juvenil amb accent brasileny (Parceiros Brasileiros),  alemany (iniciativa ‘Change-In’, perquè estudiants de secundària participin en iniciatives de voluntariat a la seva ciutat com a part de la seva formació, amb reconeixement de crèdits) i escocès (organització d’esdeveniments en el marc de l’Any de la Joventut, per part dels mateixos joves), en la que és la seva cinquena conferència Mundial de IAVE, bé com a ponent (Delhi 2006 i Mèxic 2016)  bé com a co-organitzador (Panamà 2008 i Singapur 2010). La FCV, de fet, va formar part de l’estructura de IAVE durant 3 anys, creant i gestionant la seva Oficina Global de Voluntariat Juvenil-IAVE Youth Office in Catalonia (2008-2010).

Del 16 al 20 de octubre tuvo lugar en Augsburgo, Alemania, la 26ª Conferencia Mundial del Voluntariado, con la participación de cerca de 700 delegados de todas las regiones del mundo, organizada por International Association for Volunteer Effort-IAVE y acogida por el Centro de Voluntariado de Augsburgo, con el título ‘Nuestra Responsabilidad para el futuro Global.

La conferencia supone el encuentro de dirigentes, trabajadores/as y voluntarios/as de entidades no lucrativas y no gubernamentales, centros nacionales de voluntariado, organizaciones internacionales, institutos de investigación y representantes de programas de voluntariado corporativo y universitario de más de 60 países.

Participar permite conocer iniciativas de voluntariado que logran éxitos relevantes también desde una perspectiva global (en el marco de la agenda 2030 y los objetivos de desarrollo sostenible) y cómo, a pesar de las diferencias entre sociedades y lugares, los valores de la solidaridad , compromiso, participación y reciprocidad son un elemento clave para el desarrollo social, económico, cultural, así como para la construcción de sociedades más sostenibles y cohesionadas, allí donde pueden llevarse a la práctica.

La conferencia ha contado con la participación de la Sra Kylee Bates, presidenta mundial de IAVE, el Dr. Kurt Gribl, alcalde de Augsburgo, el sr. Gerd Muller, Ministro de desarrollo y de cooperación internacional del Gobierno de Alemania, el Dr., Dhananjayan Sriskandaraha, secretario general de CIVICUS, el Sr. Olivier Adams director de Voluntariado de Naciones Unidas, el joven alemán Felix Finkbeiner, líder de la campaña “Plant for the Planet” o destacados líderes de entidades juveniles como, por ejemplo, Un Techo por Colombia o Afghan for Progressive Thinking, entre muchos otros.

La conferencia ha sido la ocasión perfecta para reencontrarnos con directivos y representantes de entidades miembros de IAVE de los 5 continentes, del Centro Europeo del Voluntariado y de otras entidades con las que la FCV colabora, así como para conocer y crear nuevas relaciones con otras entidades e instituciones.

Algunos de los momentos más destacados fue la lectura de las conclusiones de la Conferencia Mundial de Jóvenes, el ejercicio de prospección del futuro y como éste afectará al sector del voluntariado, la entrega de premios al mejor programa de Voluntariado Corporativo por parte del Global Corporate Volunteer Council-GCVC, la reunión de miembros de IAVE o el momento del anuncio de la ciudad que acogerá la próxima conferencia mundial de IAVE, en el año 2020: Abu Dabi, en los Emiratos Árabes, donde se celebrará los 50 años de la organización internacional que promovió la Declaración Universal del Voluntariado y la celebración del Día internacional de las personas voluntarias el 5 de diciembre.

Como ya es prácticamente una tradición, la FCV contribuye con su granito de arena en la construcción de una agenda global para la promoción y desarrollo del voluntariado, desde una visión global y de país, fortaleciendo la promoción internacional de Cataluña, favoreciendo el intercambio de información y de conocimientos y la creación de nuevas asociaciones en el ámbito internacional entre las entidades de voluntariado catalanas y de todo el mundo.

Lluc Martí, coordinador del programa ‘Voluntarios Activos’ de la FCV, esta vez moderó una de las sesiones, dedicada al voluntariado juvenil, con el título ‘Young Citizens in Action’ donde  se presentaron iniciativas de liderazgo juvenil con acento brasileño (compañeros Brasileiros), alemán (iniciativa ‘Change-In’, para que estudiantes de secundaria participen en iniciativas de voluntariado en su ciudad como parte de su formación, con reconocimiento de créditos) y escocés (organización de eventos en el marco de el Año de la Juventud, por parte de los propios jóvenes), en la que es su quinta conferencia Mundial de IAVE, bien como ponente (Delhi 2006 y México 2016) bien como co-organizador (Panamá 2008 y Singapur 2010) . La FCV, de hecho, formó parte de la estructura de IAVE durante 3 años, creando y gestionando su Oficina Global de Voluntariado Juvenil-IAVE Youth Office in Catalonia (2008-2010).