De l’1 al 6 d’abril la Fundació Catalunya Voluntària va acollir a Barcelona una nova activitat de formació internacional en el format de visita i experiència de formació pràctica, protagonitzada pel professorat de l’Escola ‘Ivan Hadzhienov’ de Kazanlak, Bulgària, centre de formació professional centenari dedicat a la formació en famílies tècniques (electrònica, maquinària, robòtica, etc). L’equip de l’escola, composat per 5 persones, va estar encapçalat per la directora i el vice director del centre i va comptar amb l’inestimable ajut de la professora d’anglès, qui va traduir tot de l’anglès al búlgar. Al llarg de la setmana el grup va rebre molta informació i va visitar dues entitats no lucratives i quatre centres de formació professional.


El primer dia (dimarts) vam estar a la FCV per presentar els objectius i activitats del programa i compartir algunes de les eines pedagògiques que empra, per experimentar-les al llarg de l’activitat i reforçar, d’aquesta manera, un aprenentatge fonamentat en la comunicació, l’observació i l’intercanvi amb altres professors/es. Desprès, el grup va visitar l’espai Mescladís Borrell, on el seu director va explicar els eixos del conjunt d’activitats que tenen lloc en els diversos espais de la ciutat i el funcionament d’un tipus de formació professional que ajuda, amb èxit, a persones en situació vulnerable a trobar feina en el sector gastronòmic i de l’hosteleria .


El segon dia (dimecres) vam dedicar el matí a conèixer el treball de CECAC, a Vilapicina, Nou Barris, de la mà del responsable de mobilitat internacional, i vam aprendre sobre el seu funcionament i organització, així com alguns dels aspectes més innovadors de la seva metodologia pedagògica i enfocament social i comunitari, coneixent a la directora del centre i visitant una de les classes.


El tercer dia (dijous) vam viatjar fins a Cornellà de Llobregat per conèixer el treball d’un dels centres de formació professional de famílies tècniques més importants de tota l’àrea metropolitana, tant pel que fa al nombre de matèries i d’alumnes: l’IES ‘Esteve Terradas i Illa’, realitzant la visita acompanyats pel responsable de mobilitat internacional, coneixent els equipaments i les instal·lacions i trobant-nos també, breument, amb la directora del centre.


El quart i darrer dia (divendres) vam aprofitar el matí per visitar dos centres de formació professional prou significatius: l’Escola del Treball de Barcelona, al recinte industrial de la UPC, on acompanyats del cap d’estudis i de la responsable de mobilitat internacional vam descobrir la trajectòria del primer centre de formació professional de tot Catalunya, la seva arquitectura i instal·lacions, i vam aprendre sobre les diferents matèries, l’organització dels estudis i part del treball que l’Escola duu a terme en col·laboració amb altres centres, empreses i institucions. El mateix matí vam fer una breu però intensa visita a l’IES ‘Lluïsa Cura’, centre, també, amb una llarga trajectòria i que s’enfronta a reptes específics arran de la seva ubicació cèntrica al barri de Sant Antoni, acompanyats per la coordinadora pedagògica i el responsable de mobilitat internacional del centre.


El grup va aprendre noves maneres de treballar i va agafar un grapat de noves idees gràcies als 4 centres i l’entitat col·laboradora, que van obrir-nos les seves portes i compartir les seves experiències i coneixements, als quals estem molt agraïts: Fundació Mescladís, CECAC, IES ‘Esteve Tarrrades i Illa’, Escola del Treball de Barcelona i IES ‘LluÏsa Cura’, moltes gràcies per la vostra feina i hospitalitat! Les professores participants en anteriors mobilitats internacionals van expressar, el darrer dia, que, de totes la visites, aquesta ha estat la que més han gaudit i, en la fitxa d’avaluació final, van valorar amb la màxima nota el grau d’assoliment de les seves expectatives, així com els aspectes logístics de l’activitat.


Pel que fa a la FCV, l’activitat ens ha permès reforçar la col·laboració amb centres amb les quals estem col·laborant i conèixer de nous, amb les quals confiem continuar col·laborant en pròximes iniciatives de formació, visites d’estudis i pràctiques internacionals.


L’activitat, fruit de l’acord d’associació entre la FCV i l’Escola ‘Ivan Hadzhienov’, ha estat possible gràcies al suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea i l’Agència nacional búlgara. Amb aquesta són 8 les activitats de formació per a professors/es i/o estudiants de centres de formació professional acollits per la Fundació Catalunya Voluntària en menys de 3 anys (des de setembre del 2021), assolint en tots els casos els objectius de formació previstos i una satisfacció dels grups més que notable.

Per a més informació de l’activitat podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat