From the 11th to 18th of October, in Vilanova i la Geltrú, Barcelona, there will be a training of trainers as part of the project ‘Understanding and Working with Conflict 2015’.

The course, which is organised by Fundació Catalunya Voluntària (FCV) and UNOY Peacebuilders, will involve the participation of 24 young people, trainers, multipliers and leaders from 14 countries, representatives of non-profit youth organisations.

This is the 4th year of the Understanding and Working with Conflict Training series, with this year’s theme focusing on ‘Designing and Implementing Quality Trainings for Conflict Transformation’.

The main aim of the training is to provide trainers, multipliers and potential trainers with training and facilitation skills, with a specific focus on ensuring the quality of the learning process from educational activities. In the training, we will look at diverse ways of organising a training by examining appropriate methodologies, and when and how to use them best to maximise learning and the creation of high-quality learning processes.

The training will use experimental learning methods to facilitate learning focused on communication, inter and intra-personal skills. Key skills and competences of a facilitator and trainer will be presented and put into practice. The training will include an overview of communication and conflict theories and tools, constructive responses to conflict, principles and practice of non-formal learning methodologies, including training concepts related to comfort zones and conflict sensitivity. During the training, the participants will get hands-on experience in conducting a training session. This practice session will be followed by well-structured self-reflection, debriefing and feedback sessions from the trainers and other participants.

This training of trainers seeks to build competences in the knowledge, skills, attitude of the learners and related to two very specific areas. Namely, the creation of conflict transformation tools and a quality learning process.  A co-learning environment will be ensured during the whole process. In doing so, we hope to increase the capabilities of a large number of young people and non-profit organisations that have an interest in taking a decisive role in the transformation of conflicts in their communities and countries.

The participants in the course are from Russia, Germany, Kenya, Italy, Ukraine, Belgium, Georgia, Montenegro, the Netherlands, Turkey, Bosnia and Herzegovina, Slovenia, Catalonia and Cyprus.

The course has been made possible by the funding of the European Youth Foundation of the Council of Europe.

For more information about this Training of Trainers please feel free to contact the FCV at projectes@catalunyavoluntaria.cat

More information about the course can be found on: unoy.org/what-we-do/training-of-trainers-2015

While information about the previous trainings can be found on: workingwithconflict.wordpress.com

De l’11 al 18 d’octubre, a Vilanova i la Geltrú, Barcelona, tindrà lloc la formació per a formadors ‘Understanding and Working with Conflict 2015’ (’Comprendre i Treballar amb el Conflicte’).

El curs, organitzat per la xarxa internacional United Network of Young Peacebuilders-UNOY i la Fundació Catalunya Voluntària comptarà amb la participació de 24 persones joves, formadors, multiplicadors i líders, de 14 països, representants d’entitats no lucratives juvenils.

Es tracta de la 4ª formació internacional que la FCV organitza sobre el tema, dedicat en aquesta ocasió, de forma específica, a ajudar als participants a dissenyar i realitzar formacions de qualitat al voltant de la transformació de conflictes.

Els participants rebran una formació que els ha de ser útil per millorar la qualitat i l’impacte de les accions educatives i de transformació social que estan duent a terme en els seus països i que volen realitzar en el futur per tal de millorar les situacions de conflicte que afecten a les seves comunitats i, molt especialment, a les persones joves.

En el curs veurem les diferents maneres d’organitzar formacions, analitzarem els mètodes més adequats i com adaptar-los cas per cas, en funció del perfil dels participants i els seus estils d’aprenentatge i situació personal, així com en funció de les necessitats social i dels resultats que es volen assolir en cadascuna de les accions formatives.

Durant curs s’empraran mètodes d’aprenentatge basats en l’experiència i en la reflexió, amb activitats que giraran al voltant d’elements clau com són la comunicació, les capacitats de relació interpersonal i les habilitats clau per esdevenir formador o facilitador.  Els participants tindran l’ocasió de posar en pràctica al llarg del curs en un ambient intercultural i interactiu, una llista de competències que són clau per construir la pau mitjançant la participació.

En el curs s’oferiran teories per acostar-se a una comprensió de la complexa naturalesa del conflicte i per millorar l’impacte de les accions que poden servir per augmentar les capacitats d’altres persones joves i altres entitats no lucratives, que tenen l’interès per jugar un paper més decidit per la transformació dels conflictes  a les seves comunitats i països: Rússia, Alemanya, Kènia, Itàlia, Ucraïna, Bèlgica, Geòrgia, Montenegro, Països Baixos, Turquia, Bòsnia, Eslovènia, Catalunya i Xipre.

En el curs hi haurà espais per a l’intercanvi d’experiències i per a la reflexió i aprenentatge entre iguals. Els propis participants s’analitzaran a sí mateixos i als seus companys i desenvoluparan una experiència de formació útil, sent els 2 principals temes del curs l’adquisició d’eines per a la transformació de conflictes i per a la gestió integral de processos educatius de qualitat.

El curs compta amb el suport de la Fundació Europea de la Joventut del Consell d’Europa.

Per a més informació sobre l’activitat i els seus resultats podeu enviar un correu a: projectes@catalunyavoluntaria.cat

Més informació del curs a: https://unoy.org/what-we-do/training-of-trainers-2015/

Podeu trobar més informació sobre edicions anteriors del curs a:  workingwithconflict.wordpress.com