Voluntariat per a tothom: inclusió i accessibilitat

El divendres 11 de maig va tenir lloc la jornada ‘Voluntariat per a tothom: inclusió i accessibilitat’ a la Casa del Mar. Va ser organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i DINCAT, amb l’objectiu d’aconseguir un espai d’aprenentatge i reflexió sobre els criteris d’accessibilitat als programes de voluntariat.

En representació de la Fundació Catalunya Voluntària –FCV, va participar el Sergio Leal, voluntari i mentor a la FCV. Tot plegat va resultar en una profitosa jornada de cinc hores amb debats, ponències, un teatre-fòrum i moltes ganes d’aprendre i millorar per part dels membres de les entitats.

La jornada va començar amb presentacions formals i intervencions de les representacions de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona. Després, es va obrir el debat amb un teatre-fòrum, a mans del col·lectiu de teatre social Impacta’t, que no va deixar a ningú indiferent. Es van plantejar situacions conflictives, amb voluntat sensibilitzadora, en què s’escenificaven els problemes d’una persona amb discapacitat per accedir a un voluntariat social. D’aquestes representacions van sorgir opinions i dubtes diversos, que van afavorir a l’espai de debat i reflexió sobre les dificultats i prejudicis que es troba aquesta part de la societat a l’hora de participar en accions voluntàries.

Tot va continuar de la forma prevista, amb una ponència a càrrec del responsable d’accesibilitat i ciutadania de DINCAT sobre el concepte de normalitat i el dret a l’accessibilitat. La jornada va acabar amb l’organització de petits grups de treball amb persones tècniques i voluntàries d’entitats, on es van debatre diversos aspectes sobre la inclusivitat al voluntariat, com, per exemple, la necessitat de formació en aquest àmbit. Va ser una bona manera d’acabar la sessió i el moment en què les entitats van poder parlar entre elles i posar sobre la taula les fases de la gestió de voluntariat i altres aspectes que van sorgir durant la jornada.

Tens preguntes? Envia'ns un missatge
×
Open chat