Resultats de la visita internacional ”Tools and mechanisms for youth participation”

Del 10 al 16 de juny la Fundació Catalunya Voluntària ha tingut el privilegi d’acollir a un grup d’11 persones, incloent els màxims representants de 4 municipis de Geòrgia (Chkhorotsku, Akhmeti, Poti i Borjumi) i els directius de 3 entitats no lucratives i no governamentals del país (Academy for Peace Development-APD, Coalition for Social Reform i Hub-3rd Sector).

La visita d’estudi, coordinada per la FCV ha tingut un objectiu molt específic: donar a conèixer  els serveis, estructures, eines i mecanismes que millor funcionen, a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat, per tal d’ afavorir i reforçar la participació activa de les persones joves en la presa de decisions i en el conjunt d’iniciatives organitzades per l’administració pública local.

El grup va visitar un total de 6 espais, 5 a Barcelona (Casa del Mar,Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Espai Jove Fontana, Centre Cultural Albareda i Centre d’Informació i Assessorament Juvenil  de Ciutat Vella) i un a l’Hospitalet de Llobregat (Espai Jove de l’Hospitalet),   on va trobar-se amb representants de diversos centres, com el Centre de Recursos per les Associacions Juvenils-CRAJ, el Consell de Joventut de Barcelona, entre d’altres, per tal d’entendre millor el  funcionament d’aquestes estructures, la seva raó de ser, prioritats,  reptes, així com els sistemes per a la gestió conjunta,  público-privada, d’aquests serveis municipals.

El 12 de juny vam comptar amb la participació de dos representants del Departament de Democràcia Activa i decentralització de l’Ajuntament de Barcelona, els quals van presentar la normativa de participació local i els tipus d’iniciatives ciutadanes, informant dels processos i òrgans de participació, incloent l’iniciativa innovadora ‘Decidim’, creada per l’Ajuntament de Barcelona i referència internacional pel que fa als processos de participació ciutadana.

El 13 de juny vam visitar l’Espai Jove de l’Hospitalet de Llobregat, on van conèixer les polítiques publiques juvenils de la mà dels seus responsables tècnics i polítics, com el tercer tinent d’alcalde i cap de Joventut , Sr Cristian Alcázar, així com conèixer el principal  punt per a la mobilitat juvenil de Catalunya: el Centre Europa Jove, presentat per la seva directora, Sra. Marta Rodríguez, i per la responsable de mobilitat, Sra. Dalia Moretto.

Una altra de les activitats destacades va ser participar, el dissabte 15 de juny, en la Mostra d’Entitats de Poble Sec, que celebrava els 150 anys del barri, així com en l’aplec casteller realitzat el mateix dia al Castell de Montjuïc.

El grup va comptar al llarg de tota la visita amb el suport i acompanyament d’un grup de 9 persones, de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat, 6 de les quals realitzen el seu voluntariat, pràctiques professionals o bé treballen a la FCV i 3 que van ajudar-nos, com a participants, en organitzar la visita, realitzant alguna de les activitats i acompanyant el grup per ambdues ciutats.

La visita va ser molt ben valorada per tot el grup.  A la pregunta `-què has après?’ els visitants van respondre: hem aprés nous enfocaments per a la participació de les persones joves, nous mètodes, i serveis per a joves”;  “la meva impressió de la visita és molt positiva, tinc molta emoció i motivació per a millorar les vides de les persones joves”; “ he guanyat una experiència práctica sobre com augmentar la motivació de les persones joves per participar”; “he après moltes coses. quasi tot el que hem vist aquí és innovador per a la nostra realitat”. “vull que tot el que hem vist aquí també succeeixi en el meu país”, etc.

Per la seva part, el grup català també va valorar l’activitat de forma possitiva i va expressar que aquesta va servir-los per a conèixer millor els recursos per a la joventut existents a la seva mateixa ciutat i la situació de les persones joves a Geòrgia des del punt de vista de les autoritats publiques d’aquest país.

La visita forma part del projecte KA2 ‘Empower for Change,pel desenvolupament de la innovació en el treball amb joves, de dos anys de durada, coordinat per APD i realitzat amb el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea, que persegueix crear a Geòrgia noves estructures i serveis per a la Joventut, enfocats en la seva participació en els processos de presa de decisions i fent servir com a referència vàlida l’experiència i coneixements acumulats al llarg dels anys a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat.

Per a més informació sobre el projecte, sobre la visita i els seus resultats, així com sobre les entitats sòcies i col·laboradores, podeu enviar-nos un correu electrònic a projectes@catalunyavoluntaria.cat (Lluc)

Tens preguntes? Envia'ns un missatge
×
Open chat