Tenir l’oportunitat de ser mentor a un projecte com el TLN és una experiència que, no només és enriquidora pels participants, sinó també pel mateix equip que assegura el bon funcionament de les diferents etapes del projecte.

Hem tingut l’oportunitat d’observar tots els canvis que els i les participants han desenvolupat al llarg dels 7 mesos, des de la primera fase de preparació fins a la inserció laboral i altres itineraris de totes.

Durant aquests 7 mesos ens hem trobat amb moltes adversitats, amb molta feina i moltes hores de xerrar només del projecte, i és que, quan realment t’agrada el que fas i vols que tot vagi perfecte, es necessita una bona preparació i una bona predisposició de feina.

Des del moment en que el o la participant és seleccionat fins l’últim dia és sempre un constant canvi per a tots i totes; aprens dels joves com també aprens de l’equip i per descomptat, els i les joves aprenen de tu.

Quan ets mentor, els i les participants t’expliquen totes les seves pors, les seves inquietuds i tu ets l’encarregat/da d’estar atenent a totes les seves pors i convertir-les en un reforç positiu, animant-los a seguir i fer-los  comprendre que aquesta oportunitat és única per totes elles i que ben de segur que trauran un profit de l’experiència.

Per a mi mateix ha sigut un ‘’TLN local’’: he hagut de millorar competències que no tenia, com la de parlar en públic, o perdre la timidesa en certes ocasions. Jo mateix he hagut de canviar en molts aspectes, així, que en part he sabut posar-me a  les sabates dels i les joves.

Però si m’he de quedar amb un aspecte positiu, és amb la il·lusió que tenen en el moment de ser seleccionats com també la de sortir de la seva zona de confort, la il·lusió per fer el que els agrada i la superació personal de cadascú d’ells.

Cadascú té la seva història i els mentors i les mentores tenim l’oportunitat d’endinsar-nos en les seves històries i aprendre’n.

Gràcies, Fundació Catalunya Voluntària, per l’oportunitat de deixar-me pertànyer a un equip en constant canvi, que permet els i les joves viure una gran oportunitat que segur que serà un abans i un després en les seves vides, i sobretot per haver-me fet canviar i haver pogut realitzar d’alguna manera un ‘’TLN local’’.

Però tot continua, i ara tornaré a ser mentor del grup de Portugal del TLN 2019-2020 amb nous joves, noves emocions, noves il·lusions, però sobretot amb nous aprenentatges.

Marc Orozco