L’últim 11 de juliol, l’Anna, el Pol, la Meritxell i el Pedro vam anar a Katowice per viure un intercanvi juvenil. El projecte “There is no planet B” que ens va donar forma al cervell i ens va fer adonar que hi ha moltes coses que tots podem fer per ser ciutadans actius.

En l’època actual, els països més desenvolupats són els que estan fent tot el possible per implementar polítiques de residu zero. Al mateix temps, aquest tipus de països són els que més cuiden l’ambient per la seva economia basada en el capitalisme.

En aquest biaix i gràcies a l’intercanvi que hem fet, ens adonem que depèn de nosaltres si el món va millor o en guerra. Hi ha petites coses que tots podem fer per fomentar els principis d’escombraries, reduir, reutilitzar, remplaçar i reciclar. Aquí teniu alguns exemples. Tots podem compartir el context de les xarxes socials sobre com tractar el món. També podem crear el nostre propi compost o agafar les “escombraries” dels contenidors dels grans supermercats per convertir-nos en freegetarians. Tots podem triar transports més ecològics, etc.

Aquestes són només algunes coses que hem après del nostre intercanvi juvenil i que posaríem en pràctica en el nostre dia a dia.

A part de tota la “teoria” basada en l’educació no formal i les bones pràctiques que ens van ensenyar, també vam fer moltes activitats pràctiques.

Entre ells podem trobar la visita al museu situat on antigament hi havia l’antiga fàbrica de la mina. També hem tingut l’oportunitat de descobrir com funciona un abocador.

En definitiva, el projecte en què vam participar ha fet canvis a les nostres vides. Tenim més curiositat per saber com donar suport a les pràctiques ambientals. També vam tenir l’opció de conviure amb gent d’arreu d’Europa, cosa que ens va fer adonar del medi ambient de cada país.