Al llarg de l’activitat fem preguntes al grup per saber com es troben i conèixer fins a quin punt estem responent a les seves expectatives, tant pel que fa als aprenentatges i continguts del programa, com a qüestions més personals, com la confiança per participar i proposar activitats.
Compartim aquí els resultats de les fitxes d’avaluació, escrites el darrer dia, perquè donen una imatge real dels èxits de l’activitat, que és el resultat de les contribucions d’un grup de 19 persones format per dirigents, gestors/es de programes, tutors/es, supervisors/es del voluntariat i voluntaris/es.
Preguntats sobre la seva percepció del nivell d’assoliment dels objectius, el resultat mitjà, del 0 al 10, és superior al 8 (8,08), amb valors que van del 7,05 al 8,83, seguint amb la primera norma de qualitat i sostenibilitat de la FCV, que és assolir resultats entre el 7 i el 9.
Sent els 3 objectius generals i la nota mitjana, del 0 al 10, les següents:
– Incorporar el concepte de “Voluntariat per la pau”, la cultura de la pau i l’educació per a la pau a les activitats de voluntariat-CES -7,76.
– Millorar el suport que es dona als/les joves voluntaris/àries per desenvolupar habilitats relacionades amb la pau i per actuar com a constructors/es de pau – 8,33.
– Fomentar un intercanvi real d’idees i perspectives sobre la pau en relació amb la participació dels/les joves en activitats de voluntariat – 8,83.
Sent els 4 objectius específics i la nota mitjana, del 0 al 10, les següents:
– Fomentar la cooperació i la creació de xarxes per desenvolupar nous projectes de CES – 8,2.
– Aprendre sobre la gestió de conflictes i la comunicació no violenta com a part dels -projectes de CES – 7,05.
– Compartir eines per identificar, desenvolupar i reconèixer les habilitats i actituds clau per a la
pau de persones voluntàries – 7,55.
– Descobrir com treballar plegats per aconseguir societats més pacífiques utilitzant el programa
CES – 8,83.
A l’avaluació també vam fixar-nos en la millora de competències específiques sobre les quals els/les participants van realitzar tallers, privilegiant l’escolta activa, la comunicació no-violenta, el saber donar i rebre comentaris i la gestió de conflictes. Preguntats sobre si l’activitat va servir per millorar aquestes 4 competències, els resultats van ser, també, molt positius, amb
una valoració mitjana superior al 8 (8,3) i valors que van del 8,1 al 8,82.
La valoració de l’hotel com a lloc per fer les activitats, allotjament i menjasr va rebre una nota mitjana d’excel·lent, superior al 9 ! (9,07).
A les fitxes poden llegir-se comentaris molt positius que ens motiven a continuar realitzant accions de formació per a líders d’entitats.
D’una altra banda, l’avaluació externa realitzada per l’ANE, que ens va visitar i entrevistar el grup, va valorar l’activitat com a ‘bona pràctica’ (màxima valoració possible), citant que
”Després de parlar amb el grup, podem afirmar que es respira un aire molt positiu, molta motivació per aprofitar al màxim la setmana i generar una xarxa que es pugui transformar, en un futur, en generadora de projectes de pau. Els participants es mostren molt agraïts amb l’organització per l’oportunitat que se’ls brinda i, també, per poder parlar de la situació als seus
països i poder expressar-se amb sinceritat”. En l’informe pot també llegir-se que ‘El programa està molt ben organitzat i es nota l’experiència de l’ entitat”.
Aprofitem aquests bons resultats per donar les gràcies a les persones que han format l’equip organitzador: Denise de Stena, facilitadora, i Aleksandra Grzybowska, persona de suport.
Volem donar les gràcies al grup de participants pel seu compromís, incloent-hi la FCV, representada per Josep Maria Alonso, president, i Zaklina Gapinska, responsable de CES.
Gràcies també a l’agència nacional espanyola i al programa Erasmus+ de la Comissió Europea, pel suport rebut.
Per a més informació sobre l’activitat podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat
Lluc Martí
Coordinador de l’activitat