Al llarg de la història, les veus queer han estat sistemàticament marginades, esborrades o silenciades. Els seus efectes en la joventut van més enllà de la discriminació legal, infiltrant-se en els relats culturals, els espais comunitaris i els marcs psicològics.
Tot i que el progrés legislatiu és fonamental, per si sol no pot satisfer la profunda necessitat de reconeixement, representació i la creació d’espais on les persones joves queer puguin reivindicar les seves històries i afirmar la seva existència. Per això, el projecte KA2 Our Story és tan rellevant, i per això ens complau compartir els resultats del primer Curs de Formació dins de la iniciativa Storytelling for LGBTQIA Community Wellbeing.
Del 22 al 28 de novembre de 2024, vam organitzar un Curs de Formació Internacional a Vilanova i la Geltrú per a 26 narradors i treballadors juvenils queer. Durant aquella setmana, els participants van assistir a tallers centrats en explorar eines creatives com la poesia, el dibuix i la fotografia. També van reflexionar sobre les seves experiències personals utilitzant mètodes com el mapeig de viatges (journey mapping) i l’exploració de símbols en la cultura. Totes les activitats es van desenvolupar utilitzant metodologies d’educació no formal, dissenyades per crear un entorn segur i inclusiu on prosperessin la confiança, el treball en equip i la creativitat.
Vam tenir la sort de comptar amb ponents inspiradors: Joana Escalas i Nolla i Ian Bermúdez, que ens van visitar al nostre estimat Hotel César, i Rosa Navarro, amb qui ens vam reunir a la biblioteca queer-feminista La Raposa, a Barcelona. Tots ells van compartir no només els seus llibres, sinó també els seus processos creatius, la importància de la narració i les històries personals que els van portar a escriure les seves obres.
L’esdeveniment va concloure amb una exposició única, on els participants van presentar les seves històries utilitzant les habilitats que van desenvolupar durant la setmana, incloent cartes al seu “jo del passat”, inspirades en la campanya Dear Me, i zines, obres gràfiques col·laboratives creades en grup. La nit va continuar amb converses sobre els treballs presentats, intercanvis d’experiències i va acabar amb un sopar de comiat a Sitges, un vibrant centre de cultura LGBTQIA+.
Aquesta setmana va ser un moment d’apoderament comunitari, creativitat, honestedat i treball col·lectiu, contribuint al benestar de la comunitat LGBTQIA+. Estem profundament agraïts a Marto, Mary i Sophia per liderar els tallers artístics; a Eleni d’Emantes, Giulia d’Osservatori di Genere i Adam de Saplinq per la seva facilitació; i a l’Ola de FCV i l’Aneta de Prague Pride pel seu suport en la logística i l’elaboració dels informes. L’esdeveniment va ser coordinat per la Zaklina de FCV, que ja està plenament dedicada a treballar en els pròxims passos del projecte Our Story.
Estem especialment orgullosos dels resultats del seminari. L’avaluació final va mostrar que estem avançant en la direcció correcta, amb una puntuació mitjana de 8,3 sobre 10 per part dels participants pel que fa al compliment dels objectius de l’esdeveniment i el desenvolupament de competències clau. Per a un projecte tan ambiciós, aquest és un resultat excel·lent. Pots trobar una explicació detallada dels resultats per a cada objectiu a la presentació adjunta aquí.