Learn through Volunteering: What and How? – Impacte

learn-through-volunteering (6)Dissabte, 16 de maig, Molí de Mar, Vilanova i la Geltrú- lloc solitari amb unes vistes espectaculars: jardí verd, platja beix, mar blava. Estem, sens dubte, en un dels llocs favorits de la FCV.

Dos formadors i dues persones de suport esperant amb impaciència que arribin els 17 participants, que arriben d’un en un de 13 països: Benvinguts al curs de formació ‘Learn through Volunteering-What and How?’, Estem a punt de començar !. L’objectiu del curs era promoure activament el voluntariat educatiu, reconeixent el seu valor i l’experiència d’aprenentatge no formal que significa.

Tots els participants miren el paisatge amb un somriure, sorpresos per la seva bellesa.learn-through-volunteering (2) El primer pensament bé podria ser ‘aquest és el lloc perfecte per a unes vacances, per gaudir del sol i de la platja’, però al cap de poc temps,van poder descobrir que  és posible treballar, estar inspirat i passar estones divertides.

Aquella escena, els meus col•legues mirant al seu voltant, admirant la bellesa del paisatge i preguntant ‘què succeirà després’ crec que és un record que es quedarà amb mi per sempre.

learn-through-volunteering (1)El curs va suposar l’oportunitat d’estar una setmana treballant junts, compartint experiències i bones pràctiques; mentors, voluntaris i formadors vam tenir l’oportunitat d’aprendre, a través de diverses activitats, com reconèixer i apreciar els programes d’aprenentatge que les entitats ofereixen als / les voluntaris / es, com millorar el nostre coneixement sobre metodologies i eines de gestió per ajudar a els joves a descobrir i desenvolupar interessos o habilitats.

Els participants van comptar amb un temps dedicat a realitzar els seus propis tallers i a contribuir amb els seus coneixements , compartint tècniques per a la resolució de conflictes, per exemple.

learn-through-volunteering (3)El programa va estar ple de colors, gràcies a l’interès dels temes i a la participació activa del grup. Cada experiència individual va ser diferent i especial i vam tenir l’oportunitat de compartir moltes històries de voluntariat.

Una de les activitats preferides pels participants va ser la teoria dels ‘Thinking hats’, per utilitzar diferents estils de pensament en diverses situacions. Mentre ens divertíem, vam aprendre com un problema pot ressoldre’s quan s’observa des de diversos punts de vista. Parlant de diversió, com no recordar el moment en què els participants, en grups, van fer una campanya de promoció del voluntariat. Aquesta activitat va resultar molt reeixida, al crear-se 5 vídeos amb 5 campanyes mol diferents.

La setmana de treball intens va comptar amb el seu dia de descans  en ocasió de la visita a Barcelona, visita al Camp Nou inclosa. Tot i que no tothom estava molt emocionat pel Camp Nou, tots vam gaudir caminant i descobrint la ciutat, amb els nostres guies favorits: Lluc i Fran. Al final del dia, quan l’aventura estava a punt d’acabar i els participants a punt de dir adéu a Barcelona, fins al cel semblava entristir i va començar a ploure.

learn-through-volunteering (4)El 23 de maig va arribar i el curs va haver-se d’acabar. Després de tots els moments compartits, de treball i de diversió, (”Surprise” y ”Blah, bla” etc.) va arribar el moment d’empaquetar les nostres coses i de tornar a casa, quan tots començàvem a conèixer-nos millor,ja era l’hora de marxar. Per sort, una cosa va fer-ho tot més fàcil: la promesa de que ens trobaríem  de nou!

Una de les imatges que tots els participants recordaran de la formació és tothom abraçant a Fran després del seu discurs en anglès.

Molts abraçades a tots!

Marija Brkovic

PS: També recordarem el menjar del que hem disfrutat a Vilanova.

El curs es va realitzar gràcies al suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea… aquí pots consultar la taula dels resultats en anglès i en castellà!