Hola! Sóc l’Alice i sóc voluntària a la Fundació Catalunya Voluntària-FCV. Ja han passat 3 mesos des que vaig començar el meu voluntariat i recentment, de l’1 al 7 d’abril, la meva organització d’acollida va organitzar un seminari internacional europeu anomenat ‘Volunteering for Peace’. En aquesta ocasió vaig tenir la gran oportunitat de ser la persona de suport durant tot el seminari, que es va celebrar a Vilanova i la Geltrú, Catalunya.

El seminari es va organitzar amb l’objectiu de percebre el voluntariat com a motor per promoure i construir la pau. Durant la trobada, la FCV i ONG de 9 països diferents van compartir eines, idees pràctiques i inspiració per donar suport als joves voluntaris que volen formar part d’iniciatives amb un impacte social positiu i ser més proactius contra els diferents tipus de discriminació, violència i discurs d’odi. Un altre objectiu va ser animar els voluntaris a dur a terme noves activitats, com ara campanyes de sensibilització i promoció, centrades en la construcció de societats més pacífiques, inclusives i sostenibles. Durant el seminari vam crear espais inspiradors per reflexionar sobre aquests temes i les cinc habilitats i actituds clau al voltant de les quals va girar el seminari van ser l’escolta activa; la comunicació no violenta; donar i rebre comentaris; pensament crític i gestió de conflictes. El meu paper durant aquest seminari va ser formar part de l’equip organitzador i la meva responsabilitat donar suport durant el seminari, realitzant tot tipus de tasques: des de la preparació del seminari fins a donar suport a la realització de diferents activitats fent fotos de les activitats i prenent notes sobre els resultats de les diferents sessions i, per descomptat, donar suport i proporcionar informació als participants del seminari.

Després d’aquesta setmana intensiva però molt fructífera i interessant, diria que he après molt, no només pel que fa als temes del seminari, sinó també a nivell personal. Ha estat veritablement un repte formar part de l’equip d’organització en un seminari amb aquest impacte internacional, però l’experiència i els nous coneixements que vaig adquirir durant l’esdeveniment van ser molt extensos i em van fer conèixer i analitzar moltes coses sobre mi i sobre la nostra societat en general. Vaig descobrir la importància i el gran impacte positiu que aquests tipus de seminaris tenen sobre les nostres societats i també sobre les nostres vides personals. Va ser genial veure i observar no només els participants, sinó també els facilitadors d’aquest seminari, i aprendre d’ells. Durant el seminari hem tingut l’oportunitat d’aprendre sobre l’experiència dels altres en el camp del voluntariat i, gràcies a això, es van cultivar moltes idees de nous projectes i relacions entre les diferents organitzacions participants . Estic convençuda que aquest seminari ha estat només un primer un pas cap al treball conjunt per a dibuixar societats més pacífiques.

M’agradaria donar les gràcies a l’equip de FCV per donar-me la gran oportunitat de formar part de l’organització d’aquest seminari i per donar-me la possibilitat de posar-me a prova i d’aprendre tantes coses noves durant tot el procés. A més, agraeixo a tots els participants per fer d’aquesta setmana a Vilanova i la Geltrú una experiència d’allò més agradable i productiva.

Alice – Voluntària actual de la FCV