El 23 de juliol de 2015 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei 25/2015, del voluntariat i de foment de l’associacionisme text amb 26 articles que és fruit d’un ampli acord entre les forces polítiques i el resultat de mesos de treball, debat i discussió entre els ponents del text.

El procés d’elaboració de la llei ha comptat amb les aportacions de les entitats de voluntariat, que han estat consultades i han realitzat compareixences davant de la comissió, fent palès les diferents concepcions del voluntariat que existeixen a Catalunya.

llei voluntariatEls ponents han hagut de superar la manca d’acord inicial en temes de major càrrega ideològica, com la realització de programes de voluntariat per part de l’administració pública (previst a la llei), el reconeixement de voluntariat com a mèrit per accés a l’administració pública (no inclòs a la llei). Els ponents van destacar el compromís i la capacitat d’arribar a acords i d’escoltar les diverses opinions i van reconèixer el paper de lideratge de la ponent relatora per donar llum a un text que pogués ser aprovat per tots els grups,sobre un tema que, per una altra banda, compta amb un molt ampli suport i reconeixement social.

La llei, publicada al DOG una setmana més tard estableix el model català de voluntariat i dona cabuda a modalitats de voluntariat que fins el moment no eren objecte de cap normativa específica, donant seguretat a les persones voluntàries, entitats i també (el que és quelcom innovador) a les persones destinatàries de les accions voluntàries. La llei crea un registre general i estableix el Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya com a principal òrgan consultiu i d’assessorament en la matèria.

Per accedir a l’articulat de la llei, podeu fer click aquí.