Lluc Martí, responsable de projectes a la Fundació Catalunya Voluntària va participar el darrer 10 de novembre en el Cinquè Congrés Internacional i Vuitè Congrés Nacional de REDVIVE (Red de Voluntariado Interuniversitario para la Promoción de un Estilo de Vida Saludable y con Responsabilitat Social), xarxa d’entitats de voluntariat del Perú.

El congrés, celebrat de forma telemàtica del 8 a l’11 de novembre, amb el títol ‘El bon viure ecoamigable en salut i el voluntariat intergeneracional’ va comptar amb les contribucions de prop de 30 responsables d’entitats de diferents països, sent la FCV l’única entitat europea convidada.

Lluc va tenir 20 minuts per compartir el seu punt de vista sobre els espais per millorar els programes de voluntariat intergeneracional. Després de compartir esquemàticament la visió i trajectòria de la FCV, pel que fa al significat que té el voluntariat,  va remarcar tres aspectes que la FCV considera clau en tots els programes de voluntariat, per tal d’assolir un major impacte, i que, un cop formen part de la cultura de l’organització, sempre poden millorar-se: com són 1) el component integrador i inclusiu, fent possible que persones que mai no han fet un voluntariat, puguin fer-ho; 2) formatiu, ajudant a les persones voluntàries a relacionar les tasques que fan amb un aprenentatge competencial significatiu; i 3) enfocat en resultats, perquè la persona voluntària conegui, formi part i assoleixi reptes i fites personals amb relació amb aquests resultats.

Lluc va compartir exemples d’activitats de voluntariat intergeneracional amb un clar valor afegit, en la mesura que giren al voltant de les competències de cadascú, fan ús dels mètodes de l’aprenentatge entre iguals i tenen en compte les necessitats de persones grans i joves (des de la soledat a la incertesa, de la manca de temps a la manca de recursos).

Entre els reptes a superar per donar més espai al voluntariat intergeneracional, va esmentar les cultures organitzatives jeràrquiques i verticals i la necessitat de dedicar més esforços i recursos perquè existeixi una integració real i continuada en el temps, assegurant programes de voluntariat més inclusius i participatius, coherents amb la missió de les entitats.

Lluc també va compartir informació sobre iniciatives de formació i d’incidència promogudes per la FCV en l’àmbit internacional com, per exemple, la promoció del reconeixement de un dret al voluntariat com a part de la ciutadania europea.

La presentació va finalitzar desitjant poder dur a terme iniciatives de col·laboració bilateral i multilateral amb entitats de voluntariat d’Amèrica llatina en temes de mobilitat juvenil i per a líders, formació i incidència.

El congrés, organitzat per REDVIVE, ha comptat amb les contribucions d’ entitats de voluntariat del Perú, Brasil, Argentina, Equador, Mèxic, Puerto Rico, Xile, Catalunya i Costa Rica.

Per a més informació podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat