Per què importen les diferents histories.

Més de 50 joves constructors de pau de tot el món es van reunir del 18 al 22 de setembre a l’Haia, Països Baixos, per connectar-se i treballar junts durant el Fòrum de Joves Constructors de Pau de UNOY.

Com a resposta a l’augment del populisme i la retòrica polaritzadora que podem advertir a tot el món, aquest esdeveniment de creació de xarxes es va dur a terme amb el títol “Shaping the Narrative”.

Els refugiats són dolents per a la nostra societat? Els immigrants estan robant els nostres treballs? Els joves no tenen capacitat per canviar polítiques? Ens vam proposar detectar i reconstruir les narratives socials predominants que sovint divideixen a les persones en “nosaltres contra ells” i es basen en imatges estereotipades.

Llavors, què podem fer? !Explicar històries diferents!
En grups vam treballar idees de projectes petits que potencialment creen narratives socials més positives i inclusives. Vam abordar temes com els refugiats, la igualtat de gènere i la participació dels joves, i es van presentar idees com una campanya en línia sobre la pau positiva o els esdeveniments de sopars interculturals.

Cada participant ja treballava localment en temes de construcció de pau, tots van aportar les seves pròpies perspectives i experiències. Durant un “mercat de mètodes” vam tenir l’oportunitat de compartir les nostres experiències i dirigir tallers petits per nosaltres mateixos. La Roberta i jo, com a representants de la FCV, vam oferir una activitat sobre el hate speech a les xarxes socials, durant la qual vam debatre diferents maneres de combatre-ho.

El fòrum va coincidir amb el dia internacional de la pau el 21 de setembre a l’Haia, la ciutat de la pau! Una visita de l’icònic Palau de la Pau a la Cort Internacional de Justícia i la Cort Permanent d’Arbitratge, per descomptat, no podia faltar. El fòrum no podria haver acabat amb una millor festa de comiat que en un altre lloc molt inspirador: un restaurant del Mitjà Orient gestionat per un israelià i un palestí, amb el nom apropiat “Love & Peas”.

Encara que no sempre va haver-hi temps suficient per reflexionar durant el fòrum, hem tornat amb molts contactes nous, inspiracions i algunes eines noves. Espero poder col·laborar amb alguns d’aquests inspiradors joves constructors de pau en el futur!

Julia