Fòrum de Joves Constructors de Pau

Per què importen les diferents histories.

Més de 50 joves constructors de pau de tot el món es van reunir del 18 al 22 de setembre a l’Haia, Països Baixos, per connectar-se i treballar junts durant el Fòrum de Joves Constructors de Pau de UNOY.

Com a resposta a l’augment del populisme i la retòrica polaritzadora que podem advertir a tot el món, aquest esdeveniment de creació de xarxes es va dur a terme amb el títol “Shaping the Narrative”.

Els refugiats són dolents per a la nostra societat? Els immigrants estan robant els nostres treballs? Els joves no tenen capacitat per canviar polítiques? Ens vam proposar detectar i reconstruir les narratives socials predominants que sovint divideixen a les persones en “nosaltres contra ells” i es basen en imatges estereotipades.

Llavors, què podem fer? !Explicar històries diferents!
En grups vam treballar idees de projectes petits que potencialment creen narratives socials més positives i inclusives. Vam abordar temes com els refugiats, la igualtat de gènere i la participació dels joves, i es van presentar idees com una campanya en línia sobre la pau positiva o els esdeveniments de sopars interculturals.

Cada participant ja treballava localment en temes de construcció de pau, tots van aportar les seves pròpies perspectives i experiències. Durant un “mercat de mètodes” vam tenir l’oportunitat de compartir les nostres experiències i dirigir tallers petits per nosaltres mateixos. La Roberta i jo, com a representants de la FCV, vam oferir una activitat sobre el hate speech a les xarxes socials, durant la qual vam debatre diferents maneres de combatre-ho.

El fòrum va coincidir amb el dia internacional de la pau el 21 de setembre a l’Haia, la ciutat de la pau! Una visita de l’icònic Palau de la Pau a la Cort Internacional de Justícia i la Cort Permanent d’Arbitratge, per descomptat, no podia faltar. El fòrum no podria haver acabat amb una millor festa de comiat que en un altre lloc molt inspirador: un restaurant del Mitjà Orient gestionat per un israelià i un palestí, amb el nom apropiat “Love & Peas”.

Encara que no sempre va haver-hi temps suficient per reflexionar durant el fòrum, hem tornat amb molts contactes nous, inspiracions i algunes eines noves. Espero poder col·laborar amb alguns d’aquests inspiradors joves constructors de pau en el futur!

Julia