La FCV participa a l’Escola d’Estiu del Voluntariat

Del 28 al 30 de juliol va tenir lloc la 21ª Escola d’Estiu del Voluntariat, per primer cop en un format en línia per motius obvis que tothom coneix.

Les sessions van dedicar-se a temes d’actualitat i, des d’una vessant pràctica, van ajudar-nos a reflexionar sobre qüestions que afecten el nostre dia a dia com a persones voluntàries i treballadores a entitats del tercer sector, com són la necessitat d’adaptar-se als canvis i introduir sistemes de gestió més àgils (Taller ‘L’estratègia de l’entitat: adaptem-nos!’) o bé aplicacions digitals que poden ser útils per mantenir-nos en contacte, treballar plegats i, en definitiva, aprendre a fer un ús més intensiu i extensiu de les noves tecnologies (Taller ‘Eines de teletreball de fàcil implementació’, Taller ‘Crear vídeos per a les xarxes socials amb el mòbil’, Taller ‘Instagram Stories per crear comunitat’).

L’Escola va donar solucions, consells i tècniques per continuar endavant, primer com a persones, i, segon, com a líders d’entitats no lucratives catalanes, que ofereixen i tenen intenció de continuar oferint tot un conjunt d’activitats i serveis a centenars de milers de persones que viuen en situació de gran incertesa i vulnerabilitat.

En l’Escola van participar centenars de responsables d’entitats i persones voluntàries d’arreu de tot el territori i que actuen en camps i sectors diversos, principalment realitzant programes de voluntariat social en atenció a les persones.

Tot i participar en 4 dels 6 tallers, estic satisfet dels 4, com, per exemple, el dedicat a entendre el sistema de gestió àgil de projectes i els canvis que cal introduir en la manera de treballar de les organitzacions per adaptar-se en aquesta nova realitat.

Em va semblar especialment útil, per emocionant, la sessió realitzada per l’escriptora Mercè Brey, que podem qualificar de sensacional, tocant qüestions sensibles des d’una enorme sensibilitat i saviesa, taller que va estar enfocat, en aquest cas, a reconèixer el valor que té escoltar-se, entendre’s i expressar les pròpies necessitats i emocions per tal de poder-les acceptar i gestionar (Taller ‘Aspectes clau per aprendre a conviure amb la incertesa’).

Agraïm a la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària per aquesta oportunitat, i la felicitem per la tria de temes i de ponents, tot desitjant que, en properes edicions, superada l’actual crisi sanitària, puguem dedicar-nos a altres temes. Estem convençuts que l’experiència de fer una Escola totalment en línia servirà perquè properes escoles tinguin lloc de forma semi-presencial i en línia, format que, tot sembla indicar, i amb independència de la crisi sanitària, ha vingut per quedar-se, tenint en compte la clara avantatge que significa poder accedir als tallers des de qualsevol lloc amb connexió a internet.

Pròximament, la DGACC penjarà tots els tallers.

Lluc Martí