Del 20 al 22 de setembre va tenir lloc a la ciutat de Lima, Perú, la Vª Conferència Nacional del Voluntariat i l’1el 1r Curs Internacional de Voluntariat Intergeneracional ‘persones de totes les edats aportant al desenvolupament’, amb la participació de la Fundació Catalunya Voluntària.

A la trobada van participar més de 150 persones, representants d’organitzacions i programes de voluntariat de tot el país, persones la majoria d’elles voluntàries en entitats del sector social i de la salut, i de l’àmbit de l’educació i empoderament juvenil i de col·lectius vulnerables i de protecció civil, juntament amb representants d’universitats, empreses i experts del sector del voluntariat.

Les dues trobades van servir per compartir experiències i oferir un punt de vista integrador, intersectorial i intergeneracional sobre el voluntariat, així com per conèixer experiències de programes de responsabilitat social universitària (per part de la Universitat del Pacífic i de la Universitat San Ignacio de Loyola) i de programes de responsabilitat social corporativa (per part de l’empresa Calidda).

La conferència, sota el títol ‘Voluntariat Transformador i Polítiques per al Desenvolupament’ va servir per celebrar els 15 anys de CENAVOL-Perú i malgrat no comptar amb el nombre previst de participants (400) ni del total de ponents estrangers (5), ja que no va ser possible que assistissin els representants de Brasil, Paraguai i Argentina, va respondre a les expectatives dels participants.

Els representants de Catalunya i de Veneçuela van participar i van aportar enormament amb la seva experiència i punts de vista. La Sra Iraida Manzanilla, Vicepresidenta de la Junta Global d’IAVE, i Representant de la regió d’Amèrica Llatina i experta en voluntariat corporatiu, va contribuir a la comprensió de les oportunitats que per a les entitats suposa col·laborar amb empreses, oferint a més, consells per a la professionalització de les entitats.

En la conferència van participar més d’una dotzena de ponents, com ara Manuel Iguiñez, ex viceministre d’Educació del Perú, l’actual ministra del Ministerio de la Mujer y Poblaciones Vulnerables – MIMP, o presidents d’entitats com el Club dels Lleons-Perú o 4X4 d’Ajuda – Perú, i la Presidència de la Unió de Responsabilitat Social Universitària Llatinoamericana – URSULA, que va iniciar la sèrie de conferències inspiradores, dissertant sobre Responsabilitat Universitària.

El Lluc Martí va compartir la seva visió sobre el voluntariat i va animar els assistents a afavorir el relleu generacional dins de les pròpies entitats, creant nous programes, innovadors, atractius, inclusius, formatius i participatius, on les persones joves puguin desenvolupar la seva creativitat, interessos i compromís cívic, desafiant a les entitats a veure les capacitats de les persones joves com a oportunitats per adaptar-se als canvis i reptes socials i com a millor estratègia per al desenvolupament i millora de l’impacte de les mateixes entitats.

El Lluc va realitzar dues presentacions i va participar en dos diàlegs, amb els participants en el curs i amb representants d’entitats com Voluntariat de Nacions Unides al Perú, Voluntaris BCP i la Universitat Nacional Agrària de la Molina. Lluc, va concloure dient “La trobada ens ha servit per conèixer a representants de diverses entitats i la situació, reptes i oportunitats per a la promoció i desenvolupament del voluntariat al Perú. La FCV té previst continuar col·laborant amb CENAVOL-Perú en el marc de properes activitats, nacionals i internacionals. “