Del 4 al 6 d’octubre va tenir lloc a Viena, Àustria, la Conferència del Centre Europeu del Voluntariat-CEV, dedicada al desenvolupament de polítiques públiques i titulada ‘Volunteering in Europe: More than a challenge’. Organitzada amb el suport del Ministeri d’Afers Socials de la república austríaca, la conferència va reunir representants d’entitats i xarxes de voluntariat, centres nacionals de voluntariat membres del CEV, juntament amb responsables de polítiques de voluntariat de diverses ciutats, països i institucions de la Unió Europea.

La conferència va celebrar el 25 aniversari del CEV, recordant algunes de les fites més rellevants de la seva història, com la Declaració de l’any 2011, l’Any Europeu del Voluntariat i de la Ciutadania activa, i va permetre compartir informació sobre el desenvolupament de polítiques públiques per a la promoció del voluntariat a escala europea, amb atenció especial als programes per a joves que tenen lloc a escala transnacional, com són Servei Voluntari Europeu i el Cos Europeu de Solidaritat, així com per conèixer experiències reeixides de programes de voluntariat i de projectes en xarxa d’ajuda als refugiats.

En la conferència, inaugurada pel ministre de Treball, Afers Socials i Protecció dels Consumidors austríac, Sr Alois Stöger, es va presentar un estudi dedicat al lideratge nacional per a la promoció del voluntariat, realitzat per IAVE (entitat de la qual la FCV és membre ), i, entre diverses iniciatives, es van presentar les 3 ciutats candidates a la capitalitat europea del voluntariat de 2019, i els principals esdeveniments que, dedicats al voluntariat, tindran lloc el proper any, com, per exemple, la XXV Conferència Mundial del voluntariat de IAVE, que se celebrarà a l’octubre de 2018 a Augsbourg, Alemanya.

També es va informar de diverses iniciatives que relacionen el voluntariat amb l’ocupabilitat i amb la formació en competències, i, de forma participativa, tots vam poder compartir les nostres opinions sobre els reptes i les tendències del voluntariat des d’una perspectiva europea.

Participar en la conferència del CEV ens ha servit per establir un diàleg amb altres entitats de voluntariat membres del CEV, amb els representants de la Comissió Europea, del Comitè de Regions i dels programes de servei cívic/voluntari de França, d’Alemanya i d’Àustria, entre moltes altres entitats.

Lluc Martí, coordinador del programa ‘Voluntaris Actius’ va participar en representació de la FCV i de la Federació d’Organitzacions Catalanes de la Gent Gran, Dones i Família-FOCAGG, i, igual que els representants de la Federació Catalana de Voluntariat Social-FCVS i de Voluntaris de la Caixa, va haver de respondre a les moltes preguntes sobre la situació de greu conflicte polític existent a Catalunya, sobre la qual molts dels assistents, col·legues de tot Europa, van compartir la seva preocupació, solidaritat i confiança en arribar a una solució que eviti l’escalada del conflicte i la violència.

La propera conferència del CEV tindrà lloc a Rijeka, Croàcia, l’abril de 2018 i estarà dedicada al voluntariat cultural. Per a més informació sobre CEV poden consultar la seva web.