Beneficis de participar en un intercanvi juvenil

Hola a tot@s! Sóc la Lorena i treballo des de fa 7 anys a la FCV. Aprofitant per fer neteja en aquests dies de confinament, vaig trobar un fulletó promocional del segon intercanvi juvenil en què vaig participar, ara farà ja 12 anys!, el que em va fer reflexionar sobre la importància d’aquesta experiència en la meva vida i el que molt probablement va contribuir que arribés on sóc ara.

Durant tres estius consecutius (2007, 2008 i 2009), quan el programa encara era Joventut en Acció, vaig participar en tres intercanvis juvenils que van tenir lloc a Burgos, Finlàndia i Portugal. En aquella època, només havia viatjat una única vegada a l’estranger, a França amb els meus oncles, amb la qual cosa, aquests projectes van ser per a mi una experiència brutal.

El primer any, i gràcies a tenir un pare i poble burgalès, vaig participar com a part del grup amfitrió en l’intercanvi que es va acollir a La Horra, Burgos, i el destí va voler que aquesta experiència m’obrís les portes per viatjar a Imatra, Finlàndia i a Cabeceiras de Basto, Portugal, en els dos anys posteriors.

I el destí va voler seguir volent que, amb el pas el temps, fora jo la que em dediqués a facilitar la participació de joves en aquest tipus de projectes.

Veient amb perspectiva l’impacte positiu que té participar en un intercanvi juvenil, us comentaré aquí alguns dels seus beneficis:

  • Coneixeràs a gent de països molt diferents i crearàs nous llaços d’amistat. Hi ha persones que passaran a ser els teus amics durant molt temps!
  • Coneixeràs altres cultures, maneres de fer, formes de pensar, idiomes, que qüestionaran les teves idees i expandiran els teus horitzons. Per descomptat, podràs compartir també la teva pròpia cultura i tradicions.
  • Aprendràs gairebé sense adonar-te’n sobre una temàtica concreta, a través de diferents jocs, dinàmiques, debats, treball en equip, utilitzant sempre l’educació no formal com a metodologia.
  • Et divertiràs molt! Les rialles en aquest tipus de projectes estan assegurades.
  • Aconseguiràs el Youthpass, certificat que podràs adjuntar al teu currículum i que corroborarà la teva participació en l’intercanvi juvenil com a activitat formativa.

Probablement estaràs pensant… Vull saber més! Què he de fer per informar-me i participar-hi?

Et deixo el contacte de la meva companya Elena (dinamitzacio@catalunyavoluntaria.cat), qui estarà encantada d’informar-te sobre les oportunitats que tenim en aquest moment i els passos que has de seguir per poder participar.

Tingues en compte que els intercanvis juvenils, són projectes subvencionats pel programa Erasmus+ de Comissió Europea, amb la qual cosa, tindràs totes les despeses cobertes durant l’estada.

Una oportunitat que sens dubte no pots deixar escapar!

T’apuntes?