Al febrer de 2017,  les voluntàries i el voluntari, Aleksandra Stojanovic, Daniela Eletti i Andrei Trubceac van participar en una formació de 7 dies (del 26 de febrer al 5 de març) “#youth4peace Training Euro-Med Peace Trainers” a l’Haia , Holanda. La formació va ser organitzada per la Xarxa Unida de Joves Promotors de la Pau (UNOY) amb el suport de la Fundació Anna Lindh.

La formació tenia per objecte millorar les habilitats de facilitació de les/els participants en temes com l’educació per a la pau, la consolidació de la pau i la transformació de conflictes. Després d’una formació online sobre aquests temes i sobre metodologies d’educació no formal i facilitació, les/els participants van poder discutir i aprofundir els seus coneixements i, el més important, van tenir l’oportunitat de planificar, dissenyar i executar les seves pròpies sessions durant els últims dies de la formació. Aquesta experiència ha potenciat enormement a les voluntàries i el voluntari, fent-les sentir més segurs/es sobre les seves habilitats de facilitació i construint connexions amb unes/uns jovenes constructors/es de pau en tota la regió Euromed.

Després de la formació, les/els participants estan passant per una fase d’implementació per la qual estan organitzant unes activitats treballant com a multiplicadors. Fins ara, el Grup de Barcelona (Aleksandra, Daniela i Andrei), en representació de dues organitzacions membres de la UNOY (Fundació Catalunya Voluntària i Nexes) han organitzat les següents activitats:

  1. 22 d’abril – Recital de poesia sensible al conflicte (Parc del Laberint). Les/els participants van tenir l’oportunitat de portar poemes o cançons de les seves cultures i discutir críticament aspectes de violència cultural, narratives violentes i maneres de reconèixer i desentranyar l’opressió, el populisme, la identitat nacional i el paper de la responsabilitat cívica i la ciutadania activa en les seves vides.
  2. 7 de maig – Taller sobre narratives alternatives i alternatives a la violència (Ca Masdeu). Les/ els participants van tenir l’oportunitat de millorar i ampliar les accions contra el discurs d’odi utilitzant narratives alternatives com a eina. A més, van aprendre a analitzar millor el paper de les narratives tant en la contribució a la difusió del discurs d’odi com en l’enfortiment de les iniciatives de drets humans. Finalment es van introduir diversos exemples de bones pràctiques sobre l’ús de narratives en el context europeu.
  3. 21 de maig – Jocs de pau (platja de Poble Nou). Les/els participants van desenvolupar exercicis de confiança i comunicació amb la finalitat d’experimentar i reflexionar sobre conflictes i formes pacífiques de resolució de problemes i construcció d’empatia.
  4. 11 de juny – Taller sobre conceptes bàsics d’inclusió i diversitat. Les/els participants exploraran els desafiaments i enfocaments relacionats amb la inclusió i experimentaran diferents maneres d’entendre i relacionar-se amb l’alteritat.
  5. 27 de juny – Taller de construcció de la pau 101 en un campament d’estiu a Sèrbia. L’objectiu del taller és Introduir als participants en la construcció de la pau i la cultura de pau, explorar diferents formes de violència i com podem combatre’ls amb accions no violentes i crear consciència sobre totes les possibilitats per contrarestar accions violentes.

A les 5 activitats van participar més 60 joves de 19 nacionalitats diferents, el 58% noies i 42% nois, els quals van valorar de manera molt positiva les activitats.

Per a més informació sobre el projecte i sobre els tallers poden enviar un correu electrònic a projectes.pau@catalunyavoluntaria.cat