Hola,

Som L’Yvette i la Xènia i volem compartir breument la nostra experiència al formació “We Are All Storytellers” dut a terme a Petrohan, Bulgària del 10 al 18 de juny de 2022.

Durant aquesta formació coincidim amb participants de Portugal, Polònia, Turquia, Suècia, Itàlia, Tunísia, Líban, Bulgària, Romania i Croàcia. Vam tenir l’oportunitat de presenta’ls-hi la cultura, la història i el menjar entre d’altres coses, del nostre país en una nit cultural, així com ells ens ho van presentar a nosaltres. Cada nit cultural incloïa uns dos o tres països i cadascú decidía si volia fer una presentació de diapositives i explicar sobre el seu país o regió d’origen, un kahoot per posar-nos a prova a veure quant sabíem del propi o les dues opcions. Aquestes nits acabaven amb un festí de menjar i beguda típica del propi país que cadascú ens havíem endut de casa.

Durant el dia vam realitzar tallers sobre com redactar històries sobre diferents temàtiques, fent servir la nostra imaginació i construint relats sobre pràcticament qualsevol idea o objecte utilitzant diferents metodologies que ens van ensenyar. Ens van ensenyar que fins i tot del detall més simple es pot crear una història digna d’explicar. Els responsables d’aquest training course, la Júlia i l’Anmar, es van encarregar de fer aquestes activitats el més dinàmiques possibles i malgrat que si, havíem de redactar històries i calia escriure i pensar, també fèiem altres activitats d’allò més diverses que aportaven al nostre coneixement i milloraven la nostra habilitat d’explicar i redactar històries. 

Ens vam allotjat en una casa anomenada ‘Casa creativa’ en una petita vila a uns 65 quilòmetres de Sofia: Petrohan. Gràcies a que la casa estava situada a dalt de les muntanyes, a unes dues hores amb cotxe de la capital, vam poder deixar de banda la pressió i l’estrès de les grans ciutats, a més a mées, sabent quel’únic que teníem a prop era una petita botiga on venien quatre coses de menjar. Així mateix, aquesta localització va resultar especialment interessant per als més esportistes, que gaudien d’una o diverses passejades al dia explorant i recorrent els boscos dels voltants.

Per últim esmentar també que vam tenir l’oportunitat de conèixer Sofia, la capital de Bulgària, on vam poder passar tot un dia. En aquest dia alguns van optar per fer un “free tour” de la mateixa ciutat descobrint els seus principals atractius. Aquest dia de visita ens va permetre conèixer més a fons el gran atractiu de la ciutat i del país, la seva cultura, el seu menjar (com la típica sopa freda d’allà anomenada Tarator), el seu idioma, la seva història i molt més.

En definitiva, formar part d’aquest projecte ha estat una gran oportunitat tant a nivell professional i acadèmic com per conèixer un gran país del qual es parla poc. D’una banda, vam adquirir gran varietat de coneixements sobre com escriure i explicar històries, ja que molts sabem com escriure però no com explicar. I d’altra banda vam conèixer gran varietat de gent, no només de Bulgària com qui vam poder compartir històries i ens vam adonar que, malgrat que alguna cosa no sembli digne d’explicar o sembli massa simple i avorrida sempre hi ha qui ho trobarà d’allò més interessant i t’escoltarà i et dirigirà tota la seva atenció.