Porto gairebé un mes participant en un projecte de Servei Voluntari Europeu de dos mesos a l’entitat System & Generation a Ankara i l’experiència és completament sorprenent.

En aquest país, la cultura i tradició és molt diferent de la que conec, el que el fa un lloc interessant per aprendre i obrir la ment a altres realitats.

Les activitats del dia a dia són bastant diverses i juntament amb el grup de voluntaris, ens alternem els projectes, dictem tallers en una llar d’infants, fem manualitats en un asil, servim té en un restaurant turístic i, de vegades, realitzo tasques a l’oficina (segons les nostres capacitats i les nostres ganes).

Tenim classes de turc dues vegades per setmana, la qual cosa ens funciona amb el bàsic per poder comunicar-nos en la ciutat i almenys poder dir teşekkür ederim (gràcies). La gent és tan servicial i atenta que vols que entenguin el teu agraïment.

A més, també estic aprenent a desenvolupar habilitats diferents com ensenyar espanyol, des de l’anglès, el que em resulta molt divertit, encara que no sempre són els mateixos alumnes, així que és un repte millorar setmana a setmana.

En general, cada activitat que fem ens porta un aprenentatge nou i estar lluny de la zona de confort fa que apreciï el món de diferents maneres. És sorprenent la rapidesa amb què es creen amistats de tots els països i d’altres cultures.

Comprendre la visió del mateix món que vius a través dels ulls d’un altre és una de les millors experiències que m’està portant aquest projecte.

A més, aprens molt de tu mateixa i de com et mous amb els altres. Així que si puc resumir el meu primer mes en una frase seria: abans de jutjar, sempre és bo observar, comprendre i escoltar. Inevitablement això et posarà en les sabates de l’altra persona i aquesta acció farà que tinguis paciència amb els altres i, especialment, amb tu mateix.

Fiorella Lertora