Del 16 al 20 de febrer hem visitat als nostres socis de Grècia, que acolliran 8 participants durant els mesos d’abril, maig i juny 2020, per realitzar pràctiques en l’àmbit de la conservació marina i en el marc del programa TLN Mobilicat. Durant la visita, no només hem tancat els darrers acords del projecte, sinó que hem pogut visitar totes les instal·lacions i conèixer de primera mà, quin tipus de tasques que realitzaran el grup de participants.

Yasas (hola) o efcharistó (gràcies) són algunes de les paraules que hem après aquests 4 dies a la tranquil·la i autèntica Illa de Samos, Grècia. Aquest territori enmig del Mar Egeu, a molts poc quilòmetres de la costa turca, ens ha captivat en tots els sentits; la seva gent amable i atenta, els seus carrers emblemàtics, els seus paisatges encisadors, la seva història palpitant… I en podríem dir moltes més.

Just en el moment d’arribar a l’hostal a Pythagoreio, poble costaner on va néixer el matemàtic Pitàgores, una dona ben riallera ens va obrir la porta de la seva senzilla i acollidora pensió. Des de aquell moment vam pressentir que el viatge aniria sobre rodes o més ben dit, sobre vaixell.

I efectivament, va ser així. El primer dia de feina ens vam trobar amb l’Anastasia, una biòloga de caràcter treballador i fortes conviccions, que inspirava entusiasme amb tan sols mirar-la als ulls. Després d’intercanviar primeres impressions ens vam posar en marxa, tot explicant-nos el motiu del nostre primer destí: la Marina de Samos. El port va ser la nostra primera parada i un gran vaixell tot desarranjat, en plena reparació, ens esperava per comprovar la gran feinada que comporta mantenir i preparar les eines que els ajuden a protegir com també conservar el Mediterrani.

Sota la llum del sol i el reflexa de l’aigua, l’Agean Explorer estava sent reconstruït a consciència per dos hàbils capitans de vaixell i amants del mar. Theodoris, que és el fundador i director d’Archipelagos, i Vasilis, que és el cap d’operacions marítimes, tenien un objectiu clar: completar la transformació del vaixell en poques setmanes per poder navegar a l’Egeu el més aviat possible i defensar-lo sota el nom d’ARCHIPELAGOS INSTITUTE OF MARINE CONSERVATION. Aquests tres enamorats del mar, juntament amb Panagiotis, un altre capità del vaixell, ens han demostrat la importància de l’esforç i el treball en equip per canviar el món i convertir-lo en un lloc millor, tant per als humans com per als animals.

ARCHIPELAGOS, amb bases i estacions de recerca a l’illa de Samos i sis altres illes del mar Egeu, fan un treball admirable d’acció, educació i divulgació pel que fa al Mediterrani i la seva biodiversitat. Les bases ètiques de la seva organització juntament amb el desig i l’energia de treballar per un món òptim són el combustible que enriqueix els seus 3 vaixells i la motivació que transmeten als estudiants i joves graduats que treballen a les seves bases per aprendre i professionalitzar-se. Dia rere dia, amb cura i determinació, ARCHIPELAGOS aconseguirà grans fites i el seu suport és clau per a la seva causa. Com va repetir Theodoris: “Si nosaltres, amb una petita quantitat de diners i un grup reduït de persones, ho hem aconseguit durant els darrers vint anys, imaginem què es pot aconseguir inspirant a tots aquests joves conservacionistes que tenen aquest principi a les seves vides ”.