Identifiquem bones pràctiques: Cromos dels Barris

Quan pensem en turisme, sempre imaginem ciutats, paisatges i entorns llunyans. Però la majoria de les vegades, ens oblidem de conèixer millor el que ens envolta a nivell local.

Ens agradaria presentar una de les bones pràctiques com una forma de descobrir la teva ciutat d’una forma dinàmica, inclusiva i col·lectiva.

‘Cromos dels Barris’ és un projecte que es va iniciar el 2015 amb dos barris de la ciutat de Barcelona. Avui presentarem el projecte del Poble-Sec, una de les zones més antigues de la ciutat (durant 2019 va celebrar els seus 150 anys d’existència!),i també on té la seva seu l’oficina de FCV.

Llavors, com funciona aquest joc? Raons Públiques (una de les entitats promotores) ha creat 10 targetes juntament amb el Centre Històric de Poble-sec, amb fotografies antigues i descripció de llocs emblemàtics de barri. Llocs com la Casa de la Premsa, o la primera casa que es va construir al barri, estan inclosos en les targetes, i per recol·lectar tots, cal trobar els llocs i contestar (informant-se!) una de les preguntes escrites en les targetes. D’aquesta manera, pots aconseguir tota la col·lecció.

A Barcelona cada barri té les seves festes de barri, on organitzacions, veïnat i en general totes les persones que  viuen o treballen es reuneixen per celebrar. La primera ronda de cromos es va lliurar durant la celebració anual de 2019, i així va començar la recerca. El primer paquet ve amb dues cartes i un mapa, i quan arribes a el següent lloc, pots obtenir un altre joc de cartes. Posteriorment es van lliurar paquets de cromos en col·laboració amb les escoles del Poble-sec, com a activitat grupal per a les classes de l’escola primària. A més, amb l’ajuda dels i les joves participants, la col·lecció de targetes està creixent, amb 16 cromos en l’actualitat (dissenyades i agregades per l’alumnat de primària).

Aquest joc té diferents objectius. El primer, per descomptat, és conèixer millor el barri i la seva història. El segon, vol crear una activitat intergeneracional, incloent a tots en famílies i grups d’amics. D’aquesta manera, les persones grans poden ensenyar el seu coneixement, i els més petits podran aprendre, descobrir i divertir-se.

Pots trobar més informació al web de l’150 Aniversari del Poble-sec. (Https://poblesec150.netlify.app) i en https://raons.coop/