Tallers sobre la lectura crítica en els mitjans de comunicació

Durant els mesos de maig i de juny, la FCV va realitzar un total de cinc tallers sobre el tema de la lectura crítica dels mitjans de comunicació, l’alfabetització digital i el pensament crític. Aquests es van realitzar a  l’institut Jonqueres de Sabadell i a l’Institut Celestí Bellera de Granollers, amb la participació d’un total de 41 alumnes, de 1er de Batxillerat i de Segon d’ESO, respectivament.

La lectura crítica és una lectura realitzada de manera analítica, examinant el que expressa el text per a verificar els seus encerts, els seus errors i les maneres en què s’exposa la informació. El propòsit d’aquests tallers va ser presentar el concepte als alumnes, ja que tenir la capacitat de pensament crític amb respecte els mitjans de comunicació és una habilitat essencial a l’actualitat, doncs estem constantment bombardejats amb informació i és cada vegada més difícil distingir, per exemple, entre fets i opinions que es presenten en les notícies. Per tant, el nostre objectiu va ser desenvolupar certes capacitats entre els participants per a que puguin interactuar amb el text, les imatges i amb els titulars mentre analitzen i avaluen críticament els continguts de les notícies i els relacionen amb els seus valors, experiències i coneixements previs.

Durant els tallers vam explorar diferents aspectes d’aquests tipus de lectura. Per exemple, vam reflexionar sobre la selecció d’imatges en els diaris, els titulars de les notícies, a perspectiva o percepció que aquests  mostren i el tipus d’efecte que tenen en el lector. A més, amb la contribució de tots els participants, vam crear un llistat de “regles d’or” per a detectar titulars falsos.

Tots els tallers es van dur a terme de manera participativa en la qual els alumnes van realitzar exercicis interactius dirigits a maximitzar la comprensió dels temes tractats i iniciar un procés de pensament més profund. Els tallers de lectura crítica van ajudar a despertar un interès en els alumnes i els van motivar a reflexionar sobre com poden millorar les seves habilitats crítiques navegant en la informació de les notícies i dels mitjans de comunicació en general.

La FCV està molt satisfeta amb el resultat dels tallers i molt agraïda d’haver tingut l’oportunitat de crear-los i dur-los a terme.

Tens preguntes? Envia'ns un missatge
×
Open chat