Seguim Unió Europea!

En el dia d’avui, 9 de maig, celebrem el dia d’Europa, dia en que es commemora la pau i la unitat del continent Europeu. Aquest mateix dia fa 70 anys enrere, va tenir lloc la declaració de Schuman que va marcar l’inici del que ara coneixem com a Unió Europea.

Aprofitant aquest dia d’orgull Europeu, les institucions europees, ubicades principalment a Brussel·les i Estrasburg, obren les seves portes a tots els ciutadans i ciutadanes interessats a conèixer les seves instal·lacions i espais de reunió.

Tanmateix, múltiples institucions vinculades a la Unió Europea organitzen activitats de tota mena per a persones de totes les edats, per fer del 9 de maig un dia especial. Enguany, degut a la particular situació que estem vivint a causa del coronavirus, el dia de la Unió tindrà un caire ben diferent.

Fent una ullada al passat, és interessant recordar el motiu per el qual va tenir lloc la declaració de Schuman que va resultar en la creació de la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer (CECA). Així doncs, l’any 1950 els països del vell continent encara batallaven per recuperar-se de la segona guerra mundial. Amb l’objectiu d’evitar altres enfrontaments i més destrucció, va sorgir la idea de mancomunar la producció de carbó i acer i d’aquesta manera compartir interessos econòmics a nivell transnacional per treballar per interessos conjunts.

Més de mig segle després, podem comprovar de primera mà l’evolució de la Unió Europea: 27 estats membres, 7 institucions principals, 4 serveis interinstitucionals, 36 òrgans descentralitzats i desenes d’altres organismes que treballen per als més de 400 milions de persones que habiten en territori Europeu.

És obvi el significatiu desenvolupament de la comunitat europea, tan políticament com econòmicament, garantint llibertat, seguretat, justícia i lliure competència. De fet, tot i que per els ciutadans el funcionament de la Unió Europea sigui força desconegut, ens beneficiem de certes mesures d’ajuda intercomunitària com el programa Erasmus+ per a la mobilitat o l’ajuda econòmica LIFE per a la millora del medi ambient, entre d’altres.

De totes maneres, hem de ser conscients que aquesta gran cohesió de països té moltes coses a millorar, particularment en l’àmbit social. En aquests moments de l’historia, la terra ens està demostrant que som vencibles i cal actuar en conseqüència.

És molt important saber prioritzar l’educació accessible i de qualitat per a tothom per davant del sistema monetari, el desenvolupament econòmic sostenible per davant dels interessos d’empreses multinacionals i la disminució de la pobresa per davant de l’enriquiment de les elits.

Seguim endavant Unió Europea, encara ens queda molt per aconseguir.