Reflexionar sobre l’experiència viscuda és un element essencial per a l’aprenentatge en tota activitat de formació no reglada i, per això, al llarg del curs ‘Ecorasmus 360º’, celebrat del 27 d’octubre al 2 de novembre a Vilanova I la Geltrú (Barcelona) cada dia preguntem al grup si les activitats del programa responen o no a les expectatives, fet que ens permet adaptar el programa.
Una de les darreres activitats del curs va ser completar a mà la fitxa d’avaluació final, de 3 pàgines, els resultats estadístics de les quals compartim aquí, per tal d’evidenciar la feina feta per la Fundació Catalunya Voluntària, coordinadora del curs, el compromís de totes les entitats sòcies (11 entitats de 8 països) i el compliment de la que potser és la 1a norma de sostenibilitat: assolir uns resultats entre el 7 i el 9, que justifiquin la dedicació de tants recursos i energies.
Preguntat tot el grup sobre la seva percepció del grau de compliment dels objectius del curs, la nota mitjana és de 8,47 sobre 10, amb valors que es mouen entre el 8,23 i el 8,78.
Els 2 objectius generals i les respectives notes mitjanes han estat:
– Millorar els estàndards ecològics a l’hora de preparar, implementar i avaluar activitats i projectes – 8,23.
– Construir una xarxa informal d’entitats no governamentals compromeses amb un treball juvenil més ecològic a tot el continent – 8,33.
Els 3 objectius específics i les respectives notes han estat:
– Explorar, compartir i aprendre eines, pràctiques i directrius ecològiques per organitzar activitats ecològiques – 8,78.
– Desenvolupar una eina per avaluar i millorar les competències ecològiques (habilitats, actituds i interessos) tant de treballadors juvenils com de joves – 8,46.
– Desenvolupar noves aliances per a projectes i activitats educatives juvenils més ecològiques – 8,56.
A l’avaluació hem preguntat també fins a quin punt les activitats han permès desenvolupar 4 competències que considerem clau per a l’organització d’activitats ecològiques, com són la consciència mediambiental, el pensament ecològic (o verd), la iniciativa i el treball en equip, amb una valoració mitjana, sumades les 72 puntuacions, que gairebé arriba al 9 (8,95)!
La valoració de l’Hotel César com a lloc per fer les activitats, com a allotjament i els àpats van rebre una valoració mitjana d’excel·lent, superior al 9 (9,17)!
Juntament amb aquests resultats estadístics, les fitxes permeten avaluar molts aspectes de l’activitat, identificar resultats i aspectes a millorar; hi preguntem quines activitats han estat més significatives i quins aprenentatges han estat més rellevants, a més d’altres qüestions sobre l’atmosfera del grup i la seva participació en les activitats, aspectes que considerem igualment clau per assolir els objectius previstos.
L’activitat va rebre la visita d’una avaluadora externa, que la va valorar com a ‘bona pràctica’, assenyalant a l’informe que “projectes com aquest permeten prendre més consciència ambiental, reduir el consum, triar productes i proveïdors més sostenibles, reciclar més i, a resum, reduir l’impacte ambiental de les activitats”.
Aprofitem aquests bons resultats per donar les gràcies al programa Erasmus+ de la Comissió Europea pel suport rebut, a les persones que han format l’equip: Jannes Z. Herman, dels Països Baixos, Lusine Karapetyan, d’Armènia, formadors, i Aleksandra Grzybowska, persona de suport, de Polònia, així com al grup de 18 persones que han format part del curs, pel seu compromís per organitzar activitats més sostenibles i ecològiques.
Per a més informació sobre els resultats del curs i properes accions de formació ECOrasmus, podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat
Lluc Martí
Coordinador del curs