Durant el mes de juny a la Casa del Mar, la Fundació Catalunya Voluntària ha posat en pràctica per primer cop la sèrie de tallers “Capsa d’Eines per a un Voluntariat Actiu” els dies 14, 21 i 28 de juny,  formació dedicada a entitats no lucratives i de voluntariat de 12 hores de durada.

IMG-20160628-WA0007El programa va adaptar-se al nombre reduït de participants, que van conèixer eines metodològiques i educatives que la FCV empra per satisfer les necessitats i expectatives de les persones voluntàries (i de la mateixa entitat),  transformant les accions i programes de voluntariat en programes de formació no reglada, per tal d’ajudar a les persones voluntàries a fixar-se i desenvolupar objectius específics d’aprenentatge, estratègia que ha mostrat la seva utilitat, pel que fa a l’ assoliment de resultats  i perquè dóna una major continuïtat al  compromís de les persones voluntàries.

La FCV va compartir mètodes que fa servir, remarcant la seva senzillesa i adaptabilitat, i afavorint un diàleg i un debat constructiu sobre quins són els (grans) reptes i els (petits) canvis que totes les entitats poden realitzar per tal de gestionar la dedicació de les persones voluntàries de forma més sostenible.

Els tallers van girar al voltant dels elements que defineixen una activitat o programa de Voluntariat Actiu: voluntariat realitzat per joves, cívic, inclusiu, participatiu, formatiu i enfocat en resultats,  amb breus explicacions d’eines com, per exemple, la llista de competències clau per l’aprenentatge permanent, que giren al voltant de la metodologia de la formació no reglada aplicada en la gestió del voluntariat.

Col·laboradors d’entitats, amb tasques de supervisió de voluntaris a les entitats “Associació Benestar i Desenvolupament -ABD“, “Associació per a la rehabilitació de persones amb malaltia mental -AREP“, “Medicus Mundi-Catalunya“, “Fundació Acció contra la Fam“, o “FISC -Catalunya” van participar en els tallers  contribuint amb la seva experiència i valorant de forma positiva els continguts, la metodologia i la tasca del formador/facilitador ( coordinador del programa “Voluntaris Actius” en la FCV).

IMG-20160628-WA0009Els tallers estan dissenyats per ajudar a supervisors, monitors i gestors de voluntariat a assumir com a propi un paper més rellevant en l’apoderament de les persones voluntàries, així com per oferir als joves noves oportunitats i espais per a la seva acció i reflexió, adaptades a les necessitats i capacitats de les mateixes entitats.

La FCV té previst crear una capsa d’eines virtual, accessible en línia, de forma gratuïta i en català, on tothom podrà consultar eines, exercicis i lliçons apreses per entitats que, com la FCV, realitzen programes de Voluntariat Actiu.

El programa de formació “Capsa d’eines per un Voluntariat Actiu” està realitzat gràcies al suport de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar i Família (projecte “Voluntariat Actiu -Estratègia Europa 2020”) i de l’Ajuntament de Barcelona.

La propera sèrie de tallers, en la quals encara és possible participar gratuïtament tindrà lloc els dies 6, 8 i 13 de setembre de 16:00 a 20:00 a la Casa del Mar. Us podeu inscriure en el següent enllaç, enviant un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat o trucant al 93 412 44 93.

Estem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o per a més informació sobre els tallers.