Labas! El meu nom és Cristina i estic fent un Servei de Voluntariat Europeu a Kaunas. Treballo com a voluntària en Diens Socialinės Globus Centras, un centre de dia destinat a nens amb discapacitats físiques i / o mentals d’entre 7 i 19 anys.

Sempre m’ha encantat treballar amb nens en qualsevol tipus d’entorn, però malauradament mai abans vaig tenir l’oportunitat de treballar amb nens amb discapacitats. Quan estava buscant un projecte per participar com a voluntària, vaig trobar molts projectes interessants per tot Europa, però aquest en particular em va cridar l’atenció entre la resta. Em va fer pensar en com de satisfactori i gratificant seria treballar amb nens amb discapacitats, així que vaig decidir postular per al projecte. Vaig tenir la sort de ser acceptada com a voluntària i vaig tenir l’oportunitat de col·laborar amb Diens Socialinės Globus Centras durant 7 mesos. I sembla que el temps vola perquè ja han passat 3 mesos des que vaig arribar a Kaunas.

La meva principal preocupació abans de venir a Lituània va ser pensar que potser no estava emocionalment preparada per treballar amb aquest perfil de nens i que la barrera de l’idioma no m’ajudaria. Amb el meu primer dia apropant-se, em posava cada vegada més nerviosa. Vaig pensar que aquest era un treball molt difícil, un que només alguns estarien disposats a fer, i em preguntava “Estic preparada per aquest repte?”

Estic contenta de dir que estava completament equivocada. En el meu primer dia, el centre celebrava el seu tercer aniversari, així que vaig ser rebuda per persones alegres i amables, no només els nens sinó també els treballadors. Vaig rebre una molt càlida benvinguda i em va encantar el que vaig sentir, donaven tant d’afecte!

Des del primer moment vaig poder sentir que els treballadors realment estimen la seva feina i els nens estimen la forma en què són tractats. La celebració de l’aniversari va passar, però aquesta alegria s’ha mantingut des del principi. Sempre hi ha alguna cosa per celebrar: un dia nacional, una festa internacional, l’aniversari d’un nen o un treballador … He menjat més pastissos en els últims 3 mesos que en tot l’any anterior!

La barrera de l’idioma encara és una cosa que em dificulta cada dia, però estic trobant la meva manera d’enfrontar-ho. Estimo a tots els nens del centre i puc dir que el sentiment és mutu. Fins ara, he après que tot el que necessites per connectar-te amb ells és l’amor i el riure. No hi ha espai per a la por quan treballes amb nens amb discapacitats. Són només nens amb les seves pròpies necessitats (com qualsevol altre nen) que només poden donar-te alegria i glòria. Tot i no parlar lituà (encara que estic fent el millor que puc!), amb el llenguatge corporal, l’expressió facial i les útils paraules lituanes que he après fins ara, puc dir que ha estat suficient per a ells acceptar-me com a part del grup .

En altres paraules, me n’alegro de no haver deixat que els meus temors fessin tirar-me enrere perquè m’hagués perdut una de les millors experiències que he tingut fins ara. Estic molt agraïda d’haver tingut l’oportunitat de venir i ser voluntària en Diens Socialinės Globus Centras. Encara em queden 4 mesos més al centre, temps en el que espero continuar aprenent, compartint coneixements i moments bonics amb tots els membres del centre, mentre intento ser el més útil possible.

Cristina.