Del 30 d’abril al 14 de maig la Fundació Catalunya Voluntària ha organitzat una nova activitat de formació pràctica en col·laboració amb l’Escola Professional d’Agricultura ‘Vasil Levski’, de Parvomay (Plovdiv), i el Centre d’Iniciatives Europees ‘Stara Zagora’, de Bulgària , en el marc d’una acció de mobilitat per motius d’aprenentatge per centres de formació professional.

L’activitat ‘Green Skills in Agriculture-Studying the Experience of Catalonia’  ha tingut lloc a Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes,  Cubelles, Sant Jaume dels Domenys i Llorenç del Penedès, protagonitzada per 19 estudiants, 14 noies i 5 nois, de 16 a 18 anys, acompanyats per 3 professors i  la directora de l’escola, els quals han gaudit d’un programa de dues setmanes, dedicant  9 matins a realitzar pràctiques en el sector agrícola, coneixent noves maneres de treballar l’hort i la vinya de forma ecològica, descobrint i formant part de nous paisatges: un hort privat, un hort comunitari, una empresa del sector vinícola i una cooperativa vinícola i d’oli, sempre sota la curosa supervisió de professionals del sector, amb diferents edats i trajectòries.  

El grup ha après les tècniques d’un pagès de més de 80 anys i de 3 joves adults, emprenedors, tècnics i empresaris experts en producció agrícola, ecologia, sostenibilitat, maquinària i control fitosanitari, entre d’altres.

Els elements claus del programa han estat la realització de tasques noves i diverses en grups reduïts, i la trobada de reflexió, on els grups han presentat què han fet pel matí, com s’han sentit i què han après cada dia.

El grup, allotjat a l’Hotel Cèsar, al barri de baixamar de Vilanova i la Geltrú, va dedicar els primers dies a conèixer la ciutat i realitzar  jocs a la platja de Ribes Roges per a la construcció de grups, aprofitant el cap de setmana per visitar Barcelona i el Museu Romàntic Can Papiol. 

Com a resultat de mantenir una actitud activa, comunicativa i respectuosa l’activitat ha estat una experiència d’aprenentatge i de coneixement molt especial per tot el grup, sense excepció.

Segons els propis estudiants, ha servit per esdevenir més responsables, tenir més iniciativa i aprendre a treballar en equip amb els seus companys.

Certament,  es va crear una sensació de grup unit i cohesionat entre estudiants de cursos diferents, que no es coneixien abans del viatge, superant en aquest sentit les millors expectatives dels propis alumnes i del professorat. 

L’activitat, realitzada amb el suport de l’Institut de la Joventut de Bulgària i el programa Erasmus + de la Comissió Europea ha tingut lloc gràcies a la col·laboració i professionalitat del Sr Lluís, Andrès, Biel i Ruben, supervisors de les pràctiques, i de l’equip de professorat de l’escola: Miroslav, Darena i Sevdalina.

Hem d’agraïr molt especialment la col·laboració desinteressada de l’empresa Vega de Ribes, de la cooperativa Celler Dolmenys i de  l’Hort de l’Avi Ferret, així com l’ajut logístic del David i el Joan, acompanyant els grups, i  de la Ekaterina, realitzant jocs i dinàmiques de grup.

Moltes gràcies a tots! Fins la propera!

Lluc Martí
Coordinador de l’activitat