Del 9 al 29 de maig la Fundació Catalunya Voluntària acollirà a Vilanova i la Geltrú i arreu de la comarca del Garraf l’activitat de formació ocupacional ‘Career Opportunities in Agriculture’.

L’activitat té com objectiu conèixer el treball que duen a terme empreses i entitats del sector agrícola, ramader i de pesca, mitjançant la realització de visites i de pràctiques formatives en empreses i entitats de la comarca, d’àmbits i tipus molt diversos, però que tenen en comú el fet de protegir i tenir cura del territori i de la seva flora i fauna nativa, per tal d’elaborar productes (i serveis) de qualitat, fent servir criteris de sostenibilitat, proximitat, treball en xarxa entre els diversos agents del territori i, en definitiva, de respecte a l’entorn natural.

En l’activitat participa un grup de 20 alumnes, de 16 anys, els quals tindran l’oportunitat de conèixer en primera persona el treball d’ empreses, entitats no lucratives i centres de formació, en les quals realitzaran les seves pràctiques al llarg de 9 dies.

Els/les joves són estudiants d’agricultura ecològica i de maquinària agrícola en un centre de formació ocupacional de la ciutat de Parvomay, a la província de Plovdiv, Bulgària (‘Escola Professional d’Agricultura Vasil Levski’), acompanyats de dos professors/es i d’un responsable de l’Escola.

Dedicarem la primera setmana a conèixer el barri, la ciutat, i a visitar a totes les entitats col·laboradores, algunes d’elles molt conegudes i amb anys d’experiència en el sector de l’agricultura, la viticultura, la cria de cavalls, la jardineria, la reparació de xarxes de pescadors, la rehabilitació i el manteniment de camins i la cura d’espècies protegides, entre d’altres iniciatives empresarials i, també, solidàries i socials de la comarca.

Es tracta de la tercera col·laboració de la FCV amb el Centre d’Iniciatives Europees Stara Zagora, 8 mesos desprès d’haver acollit a Barcelona (de l’1 al 8 de setembre del 2020) la visita d’estudi realitzada per l’equip de professors d’un centre de formació de turisme, activitat que, tot i les dificultats arran de la pandèmia, va ser tot un èxit.

L’activitat forma part d’una acció per la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge per a estudiants i professors de centres de formació ocupacional, i ha rebut el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea i de l’agència nacional de Bulgària.

El programa ha de permetre als estudiants no només gaudir de la seva experiència i conèixer el treball de les empreses i entitats, sinó entendre el valor que té la cura del territori i dels seus productes naturals en qualsevol iniciativa.

Aspirem a que la visita sigui una experiència de formació intensa que ajudi i encoratgi als alumnes a esdevenir empresaris agrícoles i ramaders ben aviat.

L’activitat ha de servir com a reconeixement a la bona feina realitzada per part de les empreses col·laboradores, així com a nou element per a la promoció econòmica i turística de la comarca del Garraf.

A la FCV ens servirà per conèixer millor com diversos representants d’un sector, que és cabdal en tota societat (i per això es diu primari) actuen davant la situació actual marcada no només per la pandèmia, sinó també per la crisi econòmica i del mediambient.

Per a més informació sobre l’activitat podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat