Vaig arribar a Cascais, Portugal, a mitjans de juliol d’aquest estiu i el temps fins ara ha passat volant. Estic involucrat en un SVE de 5 mesos a Rota Jovem, una associació juvenil, i també col·laborant en la celebració de la Capital Europea de la Juventut que enguany té lloc aquí.

Després de 3 mesos, tinc clar que tothom que pugui hauria de fer un EVS. És una iniciativa que dóna moltes facilitats per a viure una experiència fora i aprendre noves cultures, nous idiomes, tenir experiències diferents i enriquidores, conèixer persones noves …

El meu projecte, anomenat “Youth Going Glocal”, va destinat a difondre el concepte Glocal: una combinació entre global i local. L’objectiu és prendre consciència que totes les accions que fem a nivell local poden i tenen una repercussió a nivell global. El temps que estem a Rota Jovem el dediquem a col·laborar en les activitats que realitzen: esdeveniments interculturals, seminaris… i a produir materials per al nostre blog, ja sigui escrivint articles o produïnt vídeos.

Per part de la Capital Europea de la Juventut tenim la oportunitat de participar en els diferents esdeveniments que estan organitzant. Aquests esdeveniments són molt variats, per posar alguns exemples:

  • Vem realitzar un viatge amb tren amb altres joves de Cascais al Nord de Portugal per promoure la movilitat interna i la riquesa natural i cultural del pais.
  • Vem col·laborar en un projecte comunitari que tenia com a objectiu construir una halfpipe involucrant el jovent del barri i constructors professionals de l’Academia dos patins. Es tracta del Bairro da Cruz Vermelha al districte d’Alcabideche, el qual té diverses problemàtiques socials.
  • O col·laborant en la prova esportiva de triatló de mitja distància, Ironman 70.3, que tenia lloc a Cascais per segon any.

Una de les coses que motiva més de l’EVS és la diversitat de experiències que vius. En aquests mesos a més d’aquests projectes he pogut treballar amb infància en risc d’exclusió social, assistir a debats sobre juventut, treballar en diferents equips, aprendre a filmar i editar vídeos…

Especialment recordo l’On Arrival training, formació preparatòria per l’EVS que vam realitzar fa dues setmanes on l’objectiu era conèixer millor la cultura portuguesa i preparar-nos per la resta del projecte. Ens vem reunir 28 EVS de Portugal i 3 formadores a l’alberg juvenil del parc natural de Gerês situat enmig de la natura, el poble més proper estava a 25 minuts caminant. Era la primera vegada que es realitzava en aquest entorn i la experiència no pot ser més positiva, a més de disfrutar dels paisatges que teniem al voltant no hi ha havia més remei que conèixer la gent amb qui vam compartir i realment va funcionar per establir relacions duraderes més enllà d’aquesta setmana.

L’únic però que veig al projecte és que queden només 2 mesos per acabar i encara tinc la sensació que això està començant, això em motiva a aprofitar al màxim el que queda i gaudir els mesos restants.

Daniel