IV Fòrum de la Innovació Social – Sobre migracions i innovació

Per quart any consecutiu, i coincidint amb el seu 20è aniversari, l’entitat valenciana Joves Solides ha organitzat el seu tradicional Fòrum de la Innovació Social a la Universitat Politècnica de València, els dies 13 i 14 de desembre.

Aquest quart fòrum, inaugurat pel president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta de Joves Solides, Lourdes Mirón, ha tingut com a tema vehicular la migración: com es percep, com es viu, i què poden oferir les entitats de Tercer Sector per poder crear un entorn més inclusiu per a les persones racialitzades. Amb més de 15 ponents, dues taules rodones, i diverses activitats de l’estil de Speednetworking (en el qual s’estableixen converses curtes amb emprendendores perquè expliquin els seus projectes); o el Gigalab, en què Joves Solides va aprofitar per ensenyar-vos el seu propi mètode de desenvolupament de projectes RESET; el Foro4IS ser un espai ple d’inspiració i aprenentatge per a totes les participants.

Van presentar els seus projectes artistes com la brasilera Angélica Dass, amb la seva proposta fotogràfica Humanae; o el Mescladís, de Martín Habiague, com a exemple d’economia solidària i inclusiva. Aquests són només alguns dels exemples de desenes de projectes que es duen a terme per part de diferents perfils (la periodista Carla Jiménez amb Maldita Migración, Ana María Álvarez amb el seu Migration Hub a Berlín, etc.). També les ponències van adreçar diferents temes: de quina manera el vocabulari construeix realitats, la posició de les dones musulmanes o racialitzades en la lluita feminista, i com trencar amb la imatge que es té de la migració actualment. Durant el Fòrum van sortir a la llum temes tan delicats com els CIEs, el dret a vot de les persones migrants, i el paper que juguen les persones afrodescendents en l’economia estatal.

En general, un fòrum intens, amb molta informació que necessitarà temps per ser processada, aprehesa, i poder ser aplicada en tota la seva dimensió a la societat.