Si ets jove i dubtes sobre si ser voluntari és una bona idea o no, t’asseguro una cosa: si, ho és! El voluntariat, per definició pròpia, és una acció que decideixes fer sense que et paguin. Hi ha diferents raons per les quals les persones decideixen ser voluntàries i diferents tipus d’ajuda que pots oferir com a voluntari/a. Si estàs fent alguna cosa al teu temps lliure, el millor seria triar el tema que és important per a tu, d’acord amb els teus valors.

M’he ofert com a voluntària moltes vegades durant la meva vida, generalment perquè he estat interessada en l’àrea o activitat d’una organització en particular, encara que en aquest moment, el voluntariat semblava no tenir sentit, realment cadascuna d’aquestes experiències va influir en la meva vida i també en la meva futura trajectòria professional.

En primer lloc, sempre m’ha interessat la música i la tecnologia d’àudio. Desafortunadament, a gairebé tot el món, començar a treballar en aquest camp és tot un desafiament. Quan estava estudiant vaig fer diferents tipus de voluntariat relacionats amb aquest camp, com ajudar a festivals de música o ser voluntària a la ràdio estudiantil. Encara que res d’això va ser pagat, estava molt feliç de participar perquè, en aquest moment, només tenia curiositat i volia aprendre. I saps què? He après! Cadascuna d’aquestes experiències em va donar algun tipus d’idea o coneixement molt particular sobre la indústria musical. Uns anys més tard, quan m’estava graduant i buscant feina, estic bastant segura que aquestes experiències de voluntariat van ser un dels arguments per contractar-me.

Recordo també un moment en què em va sorprendre la idea d’anar a el projecte del Cos Europeu de Solidaritat. Abans de venir aquí, a Barcelona, ​​vaig ser mentora de voluntaris a Cracòvia. Ser voluntària per a mi va ser com anar a un altre planeta. Estava tan interessada a conèixer gent d’altres països estrangers, parlar anglès, conèixer noves cultures. Va ser una experiència increïble ser voluntària i saps què? Els millors records, moments i amistats (o fins i tot romanços) que vaig tenir van ser gràcies al voluntariat. És més, el meu anglès no és perfecte, però crec que la raó per la qual puc parlar amb més o menys fluïdesa és el voluntariat! Encara hi ha més: crec que el 70% del que sé sobre diferents cultures i persones no es deu a l’escola, sinó gràcies al voluntariat.

Iwona Wierzbanowska