Del 6 al 10 de febrer a Hammamet, Tunísia, es va celebrar el segon Fòrum Internacional del Voluntariat al món àrab, organitzat per la International Union of Websites. A l’esdeveniment van participar més de 50 delegats d’entitats de voluntariat dAlgèria, Iemen, Kuwait, Iraq,  Marroc, Palestina, Egipte, Tunísia, Líban i Mauritània. També hi van assistir persones voluntàries que van presentar la seva experiència, les dificultats quotidianes amb les quals es troben així com les seves preocupacions, entre les quals, com incorporar a persones joves en les accions de voluntariat.

El primer dia del fòrum, líders polítics i autoritats, com l’alcalde del districte de Doha de Betlem (Palestina) -20 anys de la seva vida a la presó-, formadors i directius d’entitats, com el Sr. Riad Issa, de Volunteers without  Borders (Líban) o el Sr. Fnyees SMDA Alajmi (Kuwait), van compartir les seves reflexions sobre els valors que expressa el voluntariat, el paper de la societat civil i les necessitats del sector a cadascun dels països.

Al dia següent, la Sra. Mojca Zerovec, del Ministeri d’Administracions Públiques d’Eslovènia va informar sobre el suport que el seu govern ofereix a les entitats. A més, Lluc Martí, coordinador a la FCV, va compartir la seva experiència personal, com a voluntari i com a coordinador de programes, i va presentar alguns trets de la cultura del voluntariat a Catalunya. També va afegir el seu punt de vista sobre els temes que havien generat més interès, com per exemple els incentius que poden oferir les entitats per incorporar a persones joves sense experiència voluntària, com tenir més incidència, quins són els beneficis de col·laborar i treballar en xarxa amb altres entitats, o les raons que expliquen l’existència de programes i oportunitats de voluntariat internacional a Europa.

A la tarda, persones voluntàries de totes les delegacions van prendre la paraula per intercanviar bones pràctiques de voluntariat en els àmbits de l’ajuda humanitària i social, l’educació infantil, el medi ambient, etc.

Participar en el fòrum ens ha permès conèixer gent extraordinària i compromesa amb la seva comunitat que, amb professions, edats i experiències de vida molt diferents, tenen en comú una gran passió pel voluntariat. També hem tingut l’oportunitat de veure molt clarament que el voluntariat forma part rellevant de la cultura i de la tradició dels països àrabs.

Així mateix, hem descobert cap a on volen anar les entitats i els líders del voluntariat de la regió i per quins motius volen associar-se amb entitats d’Europa i d’altres regions del món i, per últim, quin tipus de voluntariat té lloc actualment en països en una situació de conflicte tan sagnant com l’Iraq, el Iemen o Palestina. També hem conegut el que en diuen textos religiosos sobre el voluntariat.

El fòrum ha estat una molt bona ocasió per establir un primer contacte amb grups de voluntariat de Mauritània, Iemen i Kuwait, així com per convidar personalment a algunes de les entitats a formar part del primer fòrum internacional dedicat al voluntariat en el món àrab a Europa, que tindrà lloc a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú del 29 d’abril al 4 de maig. Aquesta activitat està promoguda i organitzada per la Fundació Catalunya Voluntària.

En aquest proper fòrum tenim previst comptar amb la participació de líders de les organitzacions de voluntariat de 17 països àrabs, entre els qual ja han confirmat la seva assistència el Iemen, Kuwait, Marroc, Jordània, Egipte, Tunísia, Líban, Sudan, Egipte, Palestina i Oman. Serà la primera vegada que es realitzi un esdeveniment d’aquestes dimensions i, confiem, serà l’inici de noves oportunitats d’intercanvi i associació entre entitats d’ambdues regions i de participació de joves catalans/es en accions de voluntariat en els països àrabs.

Us mantindrem informats/des.

Lluc Martí