L’educació no formal a Alemanya. Voluntariat a Westerkappeln

Hola, em dic Belén i treballo com a mestra des de fa dos anys aproximadament, una professió que m’apassiona. A causa del meu interès per conèixer diferents sistemes educatius arreu del món, em vaig decidir per fer un Projecte de Voluntariat Europeu a un Ganztstagsrundschule (l’equivalent a un Centre Obert per a infants fins a 11 anys), on puc estar en contacte amb els/les mestres de l’escola d’aquest municipi i donar suport a les activitats extraescolars i esdeveniments que organitza el centre durant el curs. eduació no formal

Actualment porto ja sis mesos i estic molt satisfeta amb tot el que estic aprenent i el que puc aportar sobre la meva cultura, coneixements o motivacions. Realment, m’agradaria recomanar fer aquest tipus de projectes a tothom que pugui i tingui curiositat, ja que t’ofereix moltes oportunitats per aprendre, no només destreses, sinó a desenvolupar habilitats com: trobar formes de resoldre situacions difícils, integrar-te en una nova realitat o valorar tot aquest aprenentatge que s’adquireix, el qual t’acompanyarà per sempre.

Pel que fa a les activitats que he realitzat o he participat, han estat nombroses i de molt diferents: classes d’esport després d’acabar a l’escola, ajudar als infants a fer els deures, classes de cuina oriental o dansa.

Una de les activitats en què més estic gaudint en aquest moment són unes sessions setmanals que es porten a terme en el mateix centre on treballo, Haus der Wespe, per tal d’incloure els infants nouvinguts al país d’acollida, fent un intercanvi d’experiències mutu per conèixer la seva realitat.

Recentment, vaig aprofitar les festes de Carnestoltes per tal d’explicar com celebrem aquesta festivitat a Catalunya i entendre l’origen d’altres tradicions a Espanya. Durant aquell dia van mostrar especialment atenció i van voler conèixer més sobre diferents festivitats, cosa que va donar lloc a crear una nova sèrie de xerrades setmanals sobre celebracions culturals d’altres països dins del mateix projecte.

A més de la feina diària al centre, em fascina la quantitat de persones que estic coneixent, totes diferents i interessants al mateix temps. Alhora, he tingut la sort de conèixer històries sobre companys/es que han passat per moments difícils al seu país, amb les quals he après a tenir més consciència global i, encara que no sempre sigui possible, prendre acció davant de tots els problemes. Penso que conèixer persones de diferents parts del món ajuda a tenir una mentalitat més oberta, crítica i et permet saber com interactuar i apropar-te a moltes persones.

Ara em trobo a l’equador del projecte i tinc la sensació que aquesta experiència se m’està fent curta, pel que vull aprofitar el poc temps que em queda. Si més no, és una experiència enriquidora per reflexionar i aprendre que, com he dit abans, recomano a tothom que vulgui i pugui fer-la!

Belén – Participant a un Projecte de Voluntariat Europeu a Alemanya