Deixa que la vida et sorprengui!

Labukas!!! El meu nom és Rita i actualment estic realitzant un Servei de Voluntariat Europeu a Kaunas, Lituània.

Treballo com a voluntària al centre Mes Kitokie (som diferents), un centre per nens amb necessitats especials. La gran majoria dels nens i nenes del centre estan diagnosticats de TEA, però també treballem amb nens que provenen d’entorns desfavorables. Les meves tasques són ajudar a la guarderia i fer-me càrrec de les activitats artístiques, també ajudo en les activitats d’art teràpia.

Tot i que al principi va ser una mica difícil adaptar-me i entendre com funcionava el centre, amb temps i paciència he creat vincles amb els nens i nenes del centre, sempre m’alegra el dia arribar al centre i que em rebin amb una abraçada! I encara que no parlem el mateix idioma, a través de mímica, dibuixos i google traductor ens entenem prou bé!

Però el SVE va molt més enllà del projecte en el que es treballa, el SVE és un camí personal que enriqueix i ajuda a madurar.

Al principi, pensava que tot seria molt senzill i em creia preparada per tot el que vingués, però no pots estar mai preparat per a una experiència com aquesta, no fins que no la vius en carn pròpia. Per això animo a tothom a llençar-se, a viure aquesta experiència i estar obert per rebre tot tipus de sorpreses.

Arribes a un país estranger, molt diferent i amb gent molt diferent. Arribes a una casa i allà conviuràs gairebé durant un any amb gent que d’entrada no coneixes però que poden, com en el meu cas, arribar a ser com una família.

Per a mi, una de les parts més importants d’aquesta experiència, per no dir la més important, és la gent que estic coneixent i les connexions que estic creant. Si no fos pels meus companys de casa: Paulina, Nina i Dorin, i el meu amic Àlvaro, la meva estància a Lituània seria molt més gris i trista. He tingut la immensa sort de viure a una casa amb gent que tot i ser molt diferents, són a la vegada molt semblants a mi.

Al llarg d’aquests quatre mesos he viscut experiències emocionalment molt intenses, que gràcies a ells han estat més fàcils de superar. Passem moltes hores a la cuina, xerrant, menjant i bebent té i un cop al més fem una nit temàtica, cuinem junts i passem la nit junts escoltant musica, cantant i rient. Aquestes nits són les meves preferides i són també les que ens uneixen cada cop més i més. També he viscut les meves primeres experiències amb la neu! He fet el meu primer ninot de neu però la part més divertida és quan fem guerres de boles de neu al terrat de casa! Tot i que he de dir que a vegades es difícil viure en aquestes condicions, ja he caigut tres cops pel carrer, però m’estic convertint en una experta del fred i la neu!

Personalment, crec que durant aquests SVE crearé vincles intensos que aniran molt més enllà d’aquests mesos que estaré vivint aquí, estic segura que després d’aquesta experiència comptaré amb grans amics a diferents parts d’Europa.

Una altre part important d’aquesta experiència és viatjar. M’encanta viatjar i conèixer altres llocs, un dels meus somnis és viatjar per tot el món! I el SVE és una gran oportunitat per explorar els països veïns del lloc on vius. Fins ara, amb la meva companya de casa però també de viatge i experiències, la Paulina, he viatjat a Riga i a Varsòvia, però encara tenim molts més plans i moltes més destinacions per descobrir!

Si estàs llegint això és que segurament t’estàs plantejant fer un SVE o simplement sents curiositat. Així que la meva recomanació és que no perdis el temps, si tens la oportunitat fes-ho, viu aquesta experiència. No importa el lloc on vagis, simplement escull un projecte on creguis que pots créixer personalment i deixat sorprendre per la gent que coneixeràs i les experiències que viuràs. Les teves expectatives mai seran prou, deixa que la vida et doni sorpreses. No tinguis por, estic segura de que sigui com sigui l’experiència, serà una gran oportunitat per créixer, madurar, i saber una mica millor qui ets 😊. I sobretot, aprofita el temps i sigues conscient que una de les parts més importants de la teva experiència serà la gent que coneixeràs i l’impacte que aquestes tindran a la teva vida.

Rita.

Els projectes SVE estan subvencionats pel programa Erasmus+ de Comissió Europea