El passat gener vaig participar en una formació a Cascais organitzada per Rota Jovem. L’Àgata, la Diana, la Gisela i jo vam ser escollits per a representar a la Fundació Catalunya Voluntària.

L’objectiu era donar a conèixer els diferents reptes de l’educació global per estimular als joves a participar activament en la societat. Entre els participants havíem de posar en comú les nostres experiències, i buscar diferents mètodes per superar els obstacles.

En un primer moment no estava molt segur de com encaixaria en la formació i si faria una bona contribució. Sort que vaig tirar endavant per viure aquesta inoblidable experiència!

Van participar diferents països europeus. La diversitat social i cultural va ser un plus que va fomentar les idees i els punts de vista, a l’hora de discutir fets i proposar solucions.

Durant 7 dies vam realitzar multitud d’activitats grupals que ens van ajudar a profunditzar més en la problemàtica i a fomentar la cohesió. Una d’aquestes activitats consistia a dividir-nos en tres grups, cadascun interpretava una classe social i proposava una justa distribució de la riquesa. Va ser molt interessant els diferents punts de vista i les emocions contraposades segons el grup on et situaves.

Vam visitar la cerimònia inaugural de la European Youth Capital a Estoril. També ens van ensenyar un barri marginal, on gràcies a la col·laboració dels veïns van aconseguir millorar la imatge i atreure turisme utilitzant les façanes dels edificis com a llenç per a  unes impressionants obres d’art. 

L’últim dia ens van portar a un restaurant tradicional on vaig provar el millor bacallà que he menjat mai.

Però sobretot, el que més ha contribuït a fer d’aquesta una de les millors experiències, ha sigut la bona relació entre tots els participants. Sempre recordaré els bons moments compartits al bar, visitant Lisboa, jugant a jocs de taula o simplement passejant per la platja.

El comiat va ser molt trist. Sorprèn com en tan sols una setmana pots arribar a connectar tant amb persones de costums i pensaments molt diferents dels teus.

Recomano a tots a participar en aquesta experiència única.

Marc.