El mes de maig de 2018 ha tingut lloc a Gyumri, Armènia, una activitat formativa organitzada per la ONG local Youth Iniciative Centre (YIC), a la qual vaig assistir en representació de la Fundació Catalunya Voluntària.

La formació es va dur a terme del 10 a 18 de maig i va reunir a participants de diferents països europeus i veïns, com són: Alemanya, Armènia, Bielorússia, Espanya, Estònia, Geòrgia, Itàlia, Moldàvia, Països Baixos, Polònia, República Txeca i Rússia.

El projecte es va anomenar “Connect the Dots” i contenia diferents objectius, entre els quals estava el de fer contactes entre les organitzacions per a promoure o crear nous projectes en el futur i també l’objectiu de poder conèixer millor algunes de les organitzacions que participen en el Servei de Voluntariat Europeu (SVE). Per assolir aquest objectiu vam visitar associacions a Gyumri i també ens vam desplaçar a la capital del país, Erevan, per reunir-nos amb representants d’entitats que participen en el SVE. També la pròpia entitat organitzadora, YIC, ens va ensenyar les seves instal·lacions a Gyumri i vam visitar la nova casa que estrenaven per als joves de la localitat. A més a més, al realitzar totes aquestes study visits sobre el terreny vam poder copsar l’acció de l’entitat organitzadora i dels voluntaris que hi col·laboren gràcies al SVE i amb procedències diverses, que generen un intercanvi cultural molt enriquidor per als joves i pels propis voluntaris.

El programa d’activitats es va iniciar el primer dia amb una presa de contacte entre els participants i, posteriorment, en diferents activitats grupals per fomentar la confiança entre els membres al mateix temps que ampliar el nostre coneixement sobre el programa Erasmus+, el Servei de Voluntariat Europeu, el Youthpass i altres conceptes relacionats. L’evolució de les activitats va concloure en els darrers dies en la formulació de propostes per projectes i intercanvi d’informació entre les associacions.

El resum de l’experiència és que ha estat una molt bona oportunitat per ampliar coneixements de programes europeus enfocats als joves, veure la realitat de les accions dutes a terme per les entitats locals, així com per fomentar un intercanvi cultural molt interessant entre tots els participants i organitzadors.

Edgar