La setmana del 7 a l’11 de novembre, 3 representats de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, juntament amb la Fundació Catalunya Voluntària, vam participar per primera vegada a un projecte europeu de mobilitat acollit a Lisboa: ‘Cities of Welcome’. 

Les participants vam ser la Soundous, membre de la comissió jove El Tineret, la Sandra, referent d’ocupació juvenil de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, i la Júlia, tècnica de joventut, també de l’Ajuntament. 

Aquest projecte, coordinat per les entitats Migrafica (Alemanya) i DYPALL (Portugal), consisteix a fomentar la participació activa de persones joves d’origen o família migrada. Durant l’estada, vam conèixer bones pràctiques per desenvolupar el nostre pla d’acció al municipi de Montbui.

Algunes de les pràctiques que més ens van cridar l’atenció van ser: la taula rodona d’experiències on van participar l’entitat Comparte & Youth, Crescer i Xose, on es va parlar i reflexionar sobre la implicació de les persones joves migrades en la societat i es van proposar alternatives/solucions per millorar la situació; la visita a Pendao em movimento a la ciutat de Sintra, on vam poder conèixer un barri amb un centre autogestionat on les decisions del barri sempre es prenien en conjunt i les propostes del veïnat, es tenien en compte i valoraven, i per últim; destacar la presentació de l’associació juvenil JIPANGUE, exemple de participació i mobilització real de persones joves en i per la comunitat. Destaquem aquesta darrera associació, perquè ens va cridar molt l’atenció les ganes i implicació que tenia la ponent, es notava la il·lusió que tenia pel projecte que havia creat ella mateixa, juntament amb altres persones joves. 

Cal citar, la metodologia activa i de treball conjunt i cooperatiu, durant tota la setmana, així com també, la implicació i pluralitat, de les entitats coordinadores i les participants, que es van implicar en tot moment perquè totes les activitats i el projecte sortís el millor possible. 

Va ser una visita d’estudi molt interessant, en la qual a més de conèixer les persones participants d’altres països, vam poder visitar iniciatives comunitàries que treballen amb persones joves a Lisboa i voltants, tal i com s’ha comentat anteriorment, ciutats que vam comprovar, que duien a terme accions per millorar la situació personal i professional, de les persones joves migrades. Va ser una experiència molt enriquidora tant a nivell personal com professional.