+34 934 124 493 info@catalunyavoluntaria.cat
Fundació Catalunya Voluntària
  • Inici
  • Qui som?
    • La Fundació
    • Patronat
    • Equip humà
    • Suport i xarxes
    • Transparència
  • Què fem? Participa!
    • Oportunitats
    • Programes
    • Voluntariat Internacional
    • Intercanvis Juvenils
    • Formacions i seminaris Internacionals
    • Mobilitats VET
    • Projecte ALMA
  • Impacte
    • Impacte local
    • Experiències personals
  • Què hem fet
    • Historial
    • Notícies
    • Projectes realitzats
    • Vídeos de projectes
    • Publicacions
    • Memoria
  • Presència Internacional
  • FAQ
    • Política de privacitat
    • Política de cookies
  • Contacte
  • Català
    • Català
    • English
    • Español
Select Page

Per què un dinar corrent es converteix en un camp de mines cultural?

by FCV | ag. 27, 2025 | Noticies i Experiències!, Voluntariat Actiu | 0 comments

Forquilla a l’esquerra, ganivet a la dreta. Els pares t’han ensenyat les bases, però la veritable etiqueta comença on acaben les lliçons escolars de cortesia. I com més participes en intercanvis juvenils o formacions Erasmus+, més t’adones d’això una vegada i una altra.

Agafem quelcom tan senzill com la sal. Passar-la de mà en mà sembla un gest natural d’ajuda. A Grècia, però, això porta discussions a tots els presents: els locals deixen el saler a taula i esperen que el prenguis tu mateix. Aquests petits detalls formen la primera impressió sobre tu com a convidat.

El més difícil, però, és entendre els senyals ocults del teu comportament. Has acabat el plat fins a l’última engruna? L’amfitrió grec pot pensar que encara tens gana i et portarà més plats. Aquí, un plat net significa hospitalitat insuficient, no bones maneres.

Els francesos porten aquesta lògica a un altre nivell. Per ells, demanar quètxup és una ofensa personal. Un plat autèntic ha de mostrar el seu sabor sense afegits externs. Fins i tot afegir sal a la carn ja cuinada pot provocar desaprovació silenciosa i mirades sorpreses dels cambrers. El país veí, Itàlia, tampoc tolera intervencions en les seves obres mestres culinàries, però d’una altra manera. Trencar els espaguetis abans de bullir-los és destruir l’arquitectura del plat. Utilitzar una cullera per enrotllar la pasta et delata com a turista. Els locals s’hi manegen magistralment només amb la forquilla, i això és qüestió d’orgull nacional.

I pel que fa a les begudes?
És fascinant com l’alcohol esdevé un llenguatge de comunicació entre cultures. Els alemanys tenen pànic a brindar amb aigua: s’associa amb la mort i el dol. A Sèrbia hi ha una gradació pròpia: la primera copa de rakija significa coneixença, la segona, amistat veritable. Rebutjar la segona és molt més ofensiu que la primera. Els turcs han desenvolupat una filosofia semblant, però sense alcohol, vinculada al te. La primera tassa es beu per cortesia, la segona, acceptant l’hospitalitat de l’amfitrió. És una línia fina entre la formalitat i la confiança, que es pot trencar fàcilment amb un rebuig irreflexiu. Els croats porten el respecte pel cafè a l’absolut: el beuen només asseguts, convertint-lo en un ritual meditatiu. El cafè per emportar el consideren barbàrie, una incomprensió de l’essència del procés.

El més difícil d’entendre són els rituals silenciosos. El tamada georgià controla el ritme del banquet: aixecar la copa sense el seu permís significa trencar una jerarquia sagrada. L’amfitrió bosnià serveix personalment el cafè de la džezva, i servir-se un mateix significa “prendre-li” el paper.Oh, quantes coses cal recordar abans d’un projecte Erasmus+!
Qui hauria pensat que un simple sopar podria convertir-se en una prova d’alfabetització cultural?

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • RSS

Designed by Elegant Themes | Powered by WordPress

Gestió de les galetes

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com a galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o identificadors únics en aquest web. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Functional Sempre actiu
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}