Ens alegra informar-vos que, després de més de 2 anys de preparació, hem rebut el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea i de l’agència nacional alemanya per dur a terme el projecte de cooperació per a la innovació i intercanvi de bones pràctiques ‘ECOrasmus’.

L’objectiu de la iniciativa és recopilar i donar a conèixer les pràctiques ecològiques i sostenibles que ens permetin organitzar activitats de mobilitat, intercanvi i formació que, independentment dels temes que tractin, siguin ecològiques i sostenibles.

Si tenim en compte que són milers les activitats que tenen lloc cada any a l’espai internacional amb el suport dels programes d’acció comunitària i que, per tant, és enorme la quantitat de recursos que es gasten, en coherència amb els objectius del programa i amb la missió de les entitats que gestionen aquests recursos, considerem que aquests s’han de gestionar de la millor manera possible: sense causar un impacte negatiu al medi ambient.

Si pensem en les centenars d’entitats no lucratives que a cadascun dels 33 països del programa organitzen cada any activitats, així com en els milers de persones amb responsabilitat en aquestes entitats que han de prendre múltiples decisions sota pressió i sense, moltes vegades, conèixer o tenir en compte l’impacte en el medi ambient d’aquestes decisions, ens sembla del tot urgent recopilar i difondre les pràctiques que ens ajudin a tenir-ne cura.

Un cop acceptat el fet que les mateixes entitats i gestors no comptem ni amb l’experiència ni amb els coneixements suficients sobre quines són les pràctiques sostenibles, tot i estar interessats a conèixer-les, el següent pas és entendre com a part de la nostra responsabilitat com a gestors, educadors o treballadors juvenils no només promoure un ús responsable dels recursos sinó donar exemple, evitant el consum exagerat de recursos en les activitats que organitzem, incorporant pràctiques que ens ajudin a resoldre la greu crisi climàtica i del medi ambient també amb l’exemple.

Al llarg dels propers dos anys organitzarem activitats per enfortir les capacitats de les persones responsables d’entitats que vulguin aplicar aquestes pràctiques ecològiques i sostenibles en les seves activitats educatives. El nostre compromís és recopilar, crear i difondre pràctiques i recursos informatius i formatius que ens ajudin a prendre les decisions correctes.

Confiem poder-vos presentar la guia de gestió sostenible per a entitats a principis del 2024, guia ‘ECOrasmus’ que serà gratuïta, accessible en línia i multilingüe, ja que es publicarà en anglès, català, espanyol.

En ella recopilarem els mètodes de gestió, recomanacions, pràctiques i idees innovadores perquè les activitats juvenils siguin ecològiques i sostenibles, sense impactes negatius a l’entorn i sense excuses que valguin.

La iniciativa ‘ECOrasmus’, coordinada per l’entitat alemanya European Intercultural Forum, té lloc en associació amb la Fundació Catalunya Voluntària juntament amb 2 entitats més: The Tree Party (Països Baixos), Graphistes a l’ombre (França).

Si voleu més informació. us encoratgem a enviar-nos un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat

Representants de les entitats sòcies, participants a l’última reunió en línia el darrer 20 de desembre 2021.