Del 10 al 17 de gener del 2022 la Fundació Catalunya Voluntària ha acollit a Vilanova i la Geltrú l’activitat de mobilitat internacional ‘Youth Leadership for Advocacy’ primer seminari que acollim des de l’inici de la pandèmia, més d’un any desprès de la data inicialment prevista.
Tot i la difícil situació, encara, per l’augment de la transmissió comunitària, 18 representants de 11 entitats no lucratives de 10 països (Bulgària, Estònia, Grècia, Letònia, Macedònia del Nord, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia i Turquia) van viatjar fins a la capital del Garraf per ser protagonistes d’una activitat d’aprenentatge fonamentada en l’intercanvi d’experiències personals i pràctiques organitzatives, on van poder desenvolupar nous interessos, habilitats i competències per a la transformació social.
Es tracta de la primera activitat coordinada per la FCV amb el suport dels programes d’acció comunitària dedicada a una qüestió tan complexa com és lideratge dels/les joves en la creació i implementació de polítiques públiques (‘advocacy’) i la realització de campanyes.
Les presentacions, jocs, tallers i exercicis realitzats de forma individual, en parelles i en grups reduïts van servir per guanyar noves perspectives sobre quines són les accions i passos que cal realitzar, abans, durant i desprès, per incidir en assumptes d’interès públic amb un impacte positiu en l’entorn local, europeu i global.
El grup, format per treballadors/es, col·laboradors/es, estudiants en pràctiques i voluntaris/es de les 12 entitats sòcies, va reflexionar sobre quines són les habilitats i actituds lligades a aquesta competència i va avaluar-les en primera persona.
Els diversos blocs de l’activitat van dedicar-se a, entre d’altres, la comprensió de l’activitat i del tema, la construcció del grup, la presentació de les entitats, la realització de campanyes, l’intercanvi d’ idees i propostes per properes activitats, etc.
Les activitats més destacades han estat la visita a Barcelona, les dinàmiques de treball en equip, les activitats de reflexió per parelles per a la construcció i organització de consciència comunitària, així com el dia dedicat a la creació de 4 campanyes, on els grups van decidir treballar per crear consciència sobre les dificultats de les persones joves per accedir a una feina a Europa, per la millora de les condicions i qualitat de les pràctiques formatives i per la introducció de nous temes i metodologies en l’ensenyament reglat.
Un cop finalitzada l’activitat, la nostra percepció és que hem tractat un tema tan rellevant com desconegut, i que cal dedicar molts més esforços a desenvolupar noves activitats formatives sobre un tema complex, dins del mateix sector juvenil i no lucratiu com, també, dins del mateix sistema d’ ensenyament, per crear els coneixements i, el que considerem més rellevant encara, per crear una major consciència ciutadana, perquè sigui major el nombre de persones i d’entitats que, més enllà d’un projecte, programa o activitat, amb les capacitats per canviar el sistema i proposar la creació de noves lleis, programes i estructures o bé d’exigir-ne el seu compliment.
A la FCV entenem que incidir forma part natural del nostre paper com entitats juvenils i que participar en els assumptes d’interès públic és un dret fonamental que tenen totes les persones i que no pot entendre’s ni limitar-se a votar en les eleccions.
Després del seminari, estem més motivats que mai per dur a terme noves activitats de formació i d’intercanvi sobre aquesta mateixa qüestió, en centres d’ensenyament de la província de Barcelona i en altres països arreu d’Europa.
Per a més informació de l’activitat i dels seus resultats podeu enviar un correu electrònic a projectes@catalunyavoluntaria.cat