La XXIV Conferència Mundial del Voluntariat de IAVE va tenir lloc del 7 al 10 de novembre a la ciutat de Mèxic, organitzada per IAVE, el Centre Mexicà de la Filatropia i Amevol.

Un cop cada dos anys, la conferència es converteix en el principal punt de trobada  de dirigents d’entitats no lucratives i de voluntariat, de persones voluntàries, de responsables d’empreses,  governs (sí, han llegit bé, a arreu del món, l’administració pública promou, gestiona i certifica accions de voluntariat), d’universitats, centres educatius, grups religiosos i experts d’arreu del món.  La conferència va comptar en aquesta ocasió amb la participació de prop de 600 participants de 56 països.

24-conferencia-iave-1Amb el títol “Voluntariat pel canvi social”, a la conferència es van presentar estudis i recerques,  realitzar tallers i espais de debat, diàleg i intercanvi per compartir experiències i bones pràctiques.

Amb l’objectiu de promoure, reconèixer els èxits  del  voluntariat i desenvolupar una visió global, la conferència no va defraudar a ningú, esdevenint un clara mostra de la riquesa i diversitat existent en el món del voluntariat, que va servir per ficar-se al dia sobre les necessitats i preocupacions del sector, els èxits i les iniciatives que tenen lloc a les diferents regions de tot el món.

Lluc Martí, coordinador del programa ‘Voluntaris Actius’ va gaudir de 3 de les ponències magistrals, realitzades pel sudafricà Kami Naidoo, l’indi Salil Shetty i l’espanyola Teresa Perales. Kami Naidoo, ex director de CIVICUS i de Greenpeace va cridar l’atenció sobre la necessitat de dedicar més esforços en l’incidència pública, de prendre’s més seriosament la necessitat de col·laborar amb diversos sectors, de ser més ambiciosos i d’entendre l’urgència i la necessitat d’assolir canvis tangibles, recordant l’èxit d’algunes iniciatives liderades per la societat civil organitzada. 24-conferencia-iave-5Per la seva part Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional i líder de la campanya global dels objectius del Mil·lenni va reclamar la consideració de voluntaris a les persones que són activistes,lluitadores i constructores de la pau arreu del món, recordant la crisi de refugiats i el rellevant paper que les persones joves han de jugar per assolir la nova llista d’objectius pel desenvolupament sostenible. La cloenda va correspondre a Teresa Perales, metal·lista paraolímpica que va compartir la seva experiència de lluita i de superació, així com la seva mentalitat guanyadora.

La FCV va presentar el programa “Voluntaris Actius” en la sessió titulada “Voluntariat i inclusió – Generació pel canvi”, dedicada a les persones joves, on va compartir el seu punt de vista amb representants d’Ashoka (Mèxic), Walt Disney  (Argentina)i l’Universitat Catòlica Andres Bello (Veneçuela), en una sessió que va comptar amb la participació de 30 representants d’entitats de l’Amèrica Llatina.

Juntament amb discursos oficials i apassionades benvingudes, els assistents van participar en tallers de contingut formatiu, van conèixer els resultats de la conferència mundial de joves, realitzada del 3 al 5 de novembre a Puebla, Mèxic (amb la participació de més de 300 joves d’arreu del món). A més, van poder entendre les diferents perspectives del voluntariat, reptes, problemàtiques, prioritats i, d’alguna manera, ficar-se al dia sobre la situació del voluntariat arreu del món.

24-conferencia-iave-3Un dels moments més especials va ser l’homenatge a la fundadora de l’entitat, Mary Ripley, amb la presència d’un dels seus fills, on la presidenta d’IAVE Kyle Bates, va recordar la  seva darrera participació en una conferència de IAVE, l’any 2004 a Barcelona.

El programa va incloure un espectacle de dansa i música en el Palau de les Belles Arts, que va entusiasmar a tots els participants.

IAVE va presentar a Mèxic les 2 conferències que tindran lloc l’any 2017: la VII Conferència Regional d’Amèrica Llatina, a Guatemala, i la propera conferència de la regió Àsia Pacífic, a Malàisia. Desprès de Londres 2012, la conferència mundial de 2018 tornarà a Europa i, més concretament, a la ciutat bàvara d’Augsburg, a Alemanya.

En els darrers 10 anys les conferències mundials de IAVE han tingut lloc a la Índia, a Panamà, a Singapur, a Anglaterra i a Australia. Aquesta és la 4ª conferència de IAVE on participa Lluc Martí, seleccionat com a ponent fa 10 anys en la conferència de joves i en la conferència principal de IAVE a Delhi 2006. Per la seva part, la FCV va ser co-organitzadora de dues conferències mundials de joves de IAVE (a Panamà i a Singapur, els anys 2008 i 2011 ) i de 3 fòrums de joves, en ocasió de les 3 conferències regionals de IAVE a l’Àsia Pacífic (Taiwan), a Amèrica Llatina (Colòmbia) i la primera als  països àrabs (Líban), des de l’Oficina mundial de IAVE Youth, amb seu a Catalunya i gestionada per la FCV.

24-conferencia-iave-4La FCV té l’aspiració a ser l’entitat representant de IAVE a Europa i formar part de la Junta directiva mundial de IAVE.

La FCV està creant una capsa d’eines per un Voluntariat Actiu que vol difondre arreu del món i  actualment promou la realització de dos cursos de formació internacional, amb el títol ‘Voluntariat pel Canvi’ i ‘Voluntariat per la Pau’. Arrel de la seva participació a la conferència, té previst reforçar la seva associació amb entitats no lucratives públiques i privades de Mèxic, Brasil, Perú,  Guatemala, Estats Units, Canadà i Filipines, per afavorir l’intercanvi, l’associació i l’aprenentatge amb entitats catalanes i d’aquests països.