Del 13 al 25 de maig ha tingut lloc a Vilanova I la Geltrú (Barcelona) l’acció de mobilitat per motius d’aprenentatge ‘Natural and Computer Science in Harmony’, coordinada per la Fundació Catalunya Voluntària i realitzada en associació amb l’Escola de
Matemàtiques i Ciències ‘Geo Milev’ de Stara Zagora (Bulgària).
Al llarg de 13 dies, un grup de 10 estudiants de 16 a 18 anys, acompanyats de dues professores, han participat en un programa creat per la FCV amb l’objectiu d’aprendre ciències i matemàtiques utilitzant la metodologia no reglada i intercultural, perquè el grup fos el protagonista d’unes activitats una mica diferents de les que fan a l’escola.
Conscients de les nostres limitacions sobre les matemàtiques, hem proposat jocs, exercicis i simulacions amb l’objectiu de descobrir noves maneres d’aprendre, enfocades en l’observació, interacció i reflexió, i fixant-nos en aquelles fonts
d’aprenentatge que no juguen un paper principal al sistema educatiu, com són la natura, els esports i les belles arts, fonts privilegiades per al desenvolupament de capacitats de futurs científics i matemàtics.
Hem ofert al grup les eines i espais perquè aquestes activitats poguessin servir per millorar habilitats i actituds tant importants com el respecte, el treball en equip, la iniciativa o la creativitat.
Un dels objectius de l’activitat era observar la metodologia educativa en un centre de secundària, fet que ha estat possible gràcies a l’IES ‘Baix a mar’, que ha convidat el grup a participar en dues classes el dijous 18 d’abril.
Amb el permís d’un bon temps primaveral hem fet bona part d’activitats a l’aire lliure: visites guiades per la ciutat, jocs a la platja; visita el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC, situat al port de Vilanova; participat en un taller de petanca
al Parc de Ribes Roges, en col·laboració amb la Federació Catalana de Petanca; dedicat el matí del diumenge 21 a una acció conjunta de recuperació de camins amb les persones voluntàries de Garraf Coopera al bosc de l’Ortoll; visitat l’Espai Far, la
veïna ciutat de Sitges i, és clar, Barcelona, on el grup va passar les tardes lliures. A la
diada de Sant Jordi, el 23 d’abril, hem fet un mini festival de curtmetratges amb imatges de la festa i de l’ambient a la Rambla Principal, fets pels estudiants. Tenint en compte els coneixements del grup, els hem demanat dissenyar noves
activitats, similars a les que van realitzar, per millorar les competències matemàtiques i científiques de propers grups que ens visitin.
Amb aquesta, són 9 les activitats acollides per la FCV en els darrers 3 anys en associació amb entitats de Bulgària i amb el suport de l’agència nacional búlgara i el programa Erasmus+ de la Comissió Europea, sent aquesta la primera protagonitzada per una escola i no un centre de formació professional, i el primer cop que ens visita un grup d’ Stara Zagora.
El grup ha valorat de manera molt positiva l’activitat. A les fitxes d’avaluació final han escrit: “M’ha agradat que la major part dels jocs ens animaven a treballar en equip, escoltar-nos els uns als altres i pensar de forma innovadora”. “He après a valorar altres cultures i conegut un tipus d’educació diferent. He guanyat experiència treballant en equip, desafiant-me a mi mateix a ajudar els altres i a ser més empatic”. “He millorat la meva capacitat de treballar en equip, escolta activa, iniciativa i autoexpressió”. “La idea general del programa és realment única”.
Preguntats sobre la seva percepció respecte el grau d’assoliment dels objectius de l’activitat, la nota mitjana ha estat superior al 8 sobre 10.
Preguntats si l’activitat els hi ha permés desenvolupar les habilitats i actituds de treball en equip, respecte, responsabilitat, iniciativa i coneixement d’altres idiomes, la nota mitjana ha estat superior al 9 sobre 10.
El grup ha valorat, també, de forma molt possitiva l’allotjament i els dinars a l’Hotel Cèsar, amb una nota mitjana propera al 9 sobre 10 (8,86).
Moltíssimes gràcies a l’IES ‘Baix a Mar’, a la Federació Catalana de Petanca, al Centre BioLab, a Garraf Coopera, a la Plataforma Salvem l’Ortoll i a Francesc Noguerón per la seva ajuda en l’organització de l’activitat!