L’Ayoub, la Júlia i la Marta vam ser els seleccionats per participar en el projecte “Innovative Approaches on a Refugees Education”, a Sanliurfa.

L’experiència d’haver participat en aquest projecte ens ha ofert l’oportunitat d’explorar un món molt diferent i submergir-nos en la complexitat d’un conflicte que està afectant a moltes persones.

Sovint se’ns presenten prejudicis de la situació actual de Turquia: els refugiats, la seguretat, les condicions de vida … Poder veure-ho tot des de primera vista ens ha permès tenir una visió més critica dels mitjans de comunicació i per tant, replantejar-nos les nostres idees preconcebudes.

La informació que arriba a Europa sobre la guerra a Síria està seleccionada i retocada, per tant, sovint no tenim una perspectiva global del problema.

Durant la visita estudi, hem pogut conèixer de primera mà els desafiaments que els refugiats han d’afrontar quan arriben a Turquia: restriccions de treball, dificultat de circulació interna, dèficit d’ajuda per accedir a l’educació o discriminació social.

Hem pogut escoltar històries de refugiats que després de viure set anys (inici de la guerra) a Sanliurfa, han pogut trobar el seu lloc a la ciutat. Però també, a l’altre cara de la moneda, hi ha persones que no poden treballar ni estudiar perquè encara no estan reconeguts com a “refugiats”, només com a asilats i tenen dificultats per poder sustentar les seves famílies.

Nosaltres hem tornat amb una sensació d’impotència. Ens hem adonat que entre els Països d’Europa, Espanya és un dels que fa menys per poder ajudar als refugiats de la guerra de Síria. Espanya es va comprometre a acollir 17.387 refugiats l’any 2015, i després de dos anys, només n’han arribat 1.212. Ens ha tocat molt el cor veure que avui dia, al segle XXI, encara hi ha infants que no poden gaudir dels seus drets. Per tant, ens agradaria continuar encoratjant a tothom a aportar noves oportunitats per obrir camins a persones que venen fugint d’una guerra.

Marta