L’atenció directa amb els i les participants és una de les parts més gratificants

A la Fundació Catalunya Voluntària ens trobem actualment a la fase final del programa TLN Mobilicat que enguany ha donat l’oportunitat a 25 joves de realitzar una estada de pràctiques professionals a l’estranger.

Els i les participants es van dividir en 3 grups per desplaçar-se a tres destinacions diferents: Anglaterra, Portugal i Itàlia. Després de tenir una experiència de feina real al sector professional escollit i de conèixer una cultura nova, els 3 grups es troben ja de tornada a Catalunya. En aquest moment podem fer balanç de com ha funcionat aquest programa.

El meu paper durant el programa és el de tutor dels 10 participants que van marxar a la ciutat de italiana de Pesaro. Com ha sigut la meva experiència?

Per començar, compartir amb altres persones la meva experiència passada en un programa de mobilitat internacional és sempre un plaer. No només va ser una de les etapes que més he gaudit a la meva vida, sinó que estic convençut de l’avantatge que m’ha proporcionat amb el temps en l’àmbit personal i professional. És una experiència que recomano.

L’atenció directa amb els i les participants és una de les parts més gratificants de la meva tasca. L’he pogut desenvolupar a la fase de preparació, a la fase de la mobilitat i fins i tot a la fase de tornada mitjançant la realització de tutories individuals i sessions grupals. Es tracta a més d’un grup divers que m’ha aportat molts punts de vista diferents.

He tingut l’oportunitat per contribuir en el disseny d’itineraris professional mitjançant l’acompanyament, en tot moment deixant a cadascun dels participants ser protagonistes durant el procés. En moltes ocasions m’he vist reflectit en els participants, ja que com ells també he sigut usuari de programes d’orientació laboral i he viscut moments d’incertesa després d’acabar els estudis.

Aquest programa ha inclòs el meu desplaçament per acompanyar als participants en el moment de l’anada i també de la tornada a la ciutat de destinació. D’aquesta manera he pogut ser testimoni de les seves reaccions al moment de descobrir una nova cultura.  Moments d’emoció, inseguretat i felicitat són alguns que he pogut presenciar entre els nois i noies. També recordaré el moment de tornada i retrobament a l’aeroport amb les famílies després de 3 mesos a l’estranger.

Per últim, he sigut testimoni del desenvolupament dels joves. He pogut comprovar a la tornada com molts han abandonat algunes pors. I encara que avui no en siguin totalment conscients, aquest programa els farà afrontar situacions amb més autoconfiança i capacitat de reacció, després del que han viscut. I amb la sorpresa de sentir-los parlar italià amb fluïdesa al termini de l’estada.

Aquestes són les meves conclusions en la fase final del programa, el qual espero que esdevingui un element diferenciador en el perfil professional dels i les participants, i desitjo que l’experiència serveixi com a impuls per a assolir els objectius que es plantegin.

Sergio Leal