Del 15 al 21 de març se celebra a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) l’activitat internacional per a la construcció de noves associacions ‘What a YOUTH Job Culture Would Look Like?’, coordinada per la Fundació Catalunya Voluntària en associació amb 17 entitats no governamentals i no lucratives més d’Alemanya, Bulgària, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Macedònia del Nord, Polònia, Portugal i Turquia amb l’objectiu d’aportar els nostres coneixements i experiències a trobar solucions a una de les problemàtiques que més preocupen les persones joves a tot Europa: trobar una feina digna. Serem 24 persones, responsables d’aquestes entitats (incloent un centre nacional de voluntariat i una xarxa informal de joves), les quals reflexionarem sobre
1) quines capacitats ajuden les persones joves a trobar una feina digna? atès que les entitats estem fent formació no reglada i som capaços d’oferir i reconèixer aquestes competències;
2) quines pràctiques i activitats podem considerar més útils en aquest procés de transició? Atès que les entitats estem realitzant diverses activitats de pràctiques laborals i semi-laborals.
3) Com seria una cultura de la feina JOVE? i, si el concepte triomfa, de quina manera promoure aquest concepte ens pot ajudar a crear millors condicions laborals per a les persones joves i per a tothom?
Al llarg de 5 dies coneixerem els programes enfocats en la formació i inserció laboral, les competències per a una ocupació digna, els programes de pràctiques i les ajudes que existeixen per crear start-ups, negocis i empreses, per tal de poder oferir aquestes oportunitats a joves sense feina o insatisfets amb la seva feina.
La nostra tesi és que un obstacle que dificulta que moltes persones joves no troben feina d’acord amb les seves competències i interessos és l’existència d’una cultura del treball adulta predominant, davant la qual proposem una cultura del treball JOVE, entesa com aquella en què és possible treballar sense renunciar a una manera de ser i pensar. Conscients de la complexitat de l’assumpte i de l’enorme varietat de situacions i diferències entre països, analitzarem de quina manera les entitats juvenils sòcies podem ajudar joves en procés de recerca de feina o fins i tot abans d’iniciar aquesta recerca, quan participen en accions de voluntariat, intercanvis i de formació no reglada i intercultural, per entendre millor quines són les accions (d’informació, formació i suport/orientació) que més ajuden a tenir un treball digne i quines són les competències que podem reforçar a través del conjunt de programes que estem duent a terme.
En menys d’una setmana aprendrem pràctiques i eines de la mà d’un grup de treballadors juvenils, gestors i educadors multidisciplinar, seleccionant aquelles que més poden ajudar els joves a enfrontar-se al món del treball, evitar que siguin víctimes de discriminació i, potencialment, d’ explotació laboral, així com afavorir l’autoconeixement, la iniciativa i la resiliència.
A l’activitat, realitzada amb el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea (mobilitat per a treballadors juvenils), coneixarem alguns dels reptes, tendències, programes, ajuts per a l’ocupació juvenil als països participants des d’una perspectiva europea, i nous enfocaments i mètodes per solucionar-los des del sector juvenil i no lucratiu.
Aspirem, d’aquesta manera, poder canalitzar les energies i capacitats de joves a la cerca i creació de la seva feina, en línia amb els seus interessos i competències.
Tens alguna idea o iniciativa sobre com es podria crear una cultura de la feinaJOVE? T’interessa aprofundir en aquest tema o vols més informació sobre l’activitat? Contacta amb nosaltres enviant un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat